Мая Манолова призова всички да застанат зад исканията на здравните работници

14:03, 17 апр 19 / Общество 25 349 Topnovini
1

Омбудсманът Мая Манолова призова в Бургас всички български граждани да застанат зад исканията на здравните работници. Тя лично подкрепи протеста на медицински сестри, клинични и рентгенови лаборанти, акушерки, рехабилитатори и др. пред сградата на Университетската многопрофилна болница в града. Основните им искания са за достойни условия на труд, адекватно заплащане и повишаване на добавката за нощен труд.

"Стоя зад вашите справедливи искания от първия ден на вашия протест и ще стоя с вас до края. Въпреки неудобствата и опитите за натиск вие сте тук, за да защитите правата си, на вашите колеги и на всичките български граждани, които сме пациенти на здравната система", каза Манолова.

Тя посочи, че всеки ден медицински специалисти протестират в Казанлък, Стара Загора, Русе, Враца. Това по думите й трябвало да покаже на Министерството на здравеопазването, че има проблеми в сектора, които не могат да бъдат решени с подаяния.

Медицинските работници искат дългосрочни решения, искат сигурност, искат яснота как ще се разпределят тези средства и дали наистина ще бъдат достатъчни, дали ще стигнат до всеки медицински специалист. Считам, че е изключително грозно и недостойно да се правят опити да бъдат противопоставяни работещите в сферата на здравеопазването, да се настройват лекари срещу медицински сестри, да се настройват работещи в общински болници срещу работещи в частни такива. Единственият начин нещата в системата да се променят е министерството да осмисли, че е необходима реформа, отбеляза омбудсманът.

Опитът да се превърне здравеопазването във враждуващи помежду си кланове е недостоен и аз предлагам да не го позволяваме, добави Манолова.

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани