Правната комисия обсъжда промените в методиката за изчисление на пенсиите

07:50, 18 апр 19 / Политика 25 505 Topnovini
БГНЕС

Парламентарната социална комисия ще обсъди за второ четене промени в Кодекса за социално осигуряване. Измененията предвиждат бъдещите пенсионери да могат да избират до 2023 г. по коя методика да се изчислява размерът на пенсията им - по старата или по новата.

Бисер Петков: Новата методика за пенсиите беше направена за стабилността на системата

При новата методика влиза само осигурителният доход след 2000 г., а по старата размерът на пенсията се изчислява по индивидуален коефициент с включване на осигурителния доход за т. нар. „три най-добри години“ от последните 15 преди 1997 г. и на целия доход от 1 януари 1997 г. до пенсионирането.

Ръководството на социалната комисия направи между първо и второ четене на проекта за промени в Кодекса за социално осигуряване още едно предложение, което да улесни бъдещите пенсионери в избора им – НОИ да изчислява по служебен път кой е по-благоприятният вариант. Целта е да се гарантира получаването на по-благоприятния размер на пенсията.

Мая Манолова ще даде изчисляването на пенсиите на съд, ако няма промени

Комисията ще разисква и проект за промени в Закона за социалното подпомагане с предложения, внесени от ГЕРБ и „Обединени патриоти“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!