ЧЕЗ и "Еврохолд" започват преговори за българските активи

12:45, 17 апр 19 / Икономика 25 581 Topnovini
1

Чешката компания за комунални услуги ЧЕЗ започна ексклузивни преговори за продажбата на активите си в България с българския финансовия холдинг "Еврохолд", заяви в сряда говорителка на ЧЕЗ, цитирана от агенция Ройтерс.

"Предложихме на "Еврохолд" да започнем с тях ексклузивни преговори", обяви говорителката на ЧЕЗ Алис Хоракова, добавяйки, че другият кандидат в лицето на "Индия Пауър" остава на второ място по отношение на водените преговори. Тя обаче отказа да коментира конкретния срок на стартиралите разговори.

ЧЕЗ ще се откаже от продажбата на българските си активи на "Индия Пауър"

Финансовия холдинг "Еврохолд", който е активен в областта на застраховането и управлението на активи, потвърди новината. От там съобщиха, че ще финансират сделката със собствени средства и с подкрепата на водещи западноевропейски банки.

"Намерението за придобиването на активите на ЧЕЗ Груп в България е част от дългосрочната стратегия на Еврохолд за навлизане в нови регулирани бизнес сегменти, предлагащи големи възможности за растеж. В съответствие със своята корпоративна политика, дружеството няма да коментира слухове или спекулации на пазара, особено, когато това засяга трети страни. Еврохолд е публична компания, чийто акции се търгуват на Българската и Варшавската фондова борса и като такава, тя спазва стриктно законовите разпоредби и правилата за разкриване и разпространение на корпоративна информация. В случай на чувствителна информация, свързана със сделката за активите на ЧЕЗ Груп в България, която засяга акционерите и останалите заинтересовани от холдинга лица, компанията ще информира последните своевременно", се казва в съобщение на компанията.

Няма да има сделка между ЧЕЗ и ,,Инерком"

ЧЕЗ беше дълго време в преговори с българската компания "Инерком", но в последствие се отказа, след като Комисията за защитата на конкуренцията (КЗК) не даде разрешение за осъществяването на подобна сделка.

От чешкото издание "Лидове Новини" допълват, че все още не е известна офертата на българския финансов холдинг, но от ръководството на ЧЕЗ я считат за много по-изгодна.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Ще успее ли вотът на недоверие срещу правителството?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 124 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.