Иван Гешев: Делото „Иванчева“ ще се използва да бъде „ударена“ прокуратурата

09:10, 17 апр 19 25 1303 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Делото "Иванчева" се използва, за да бъде ударена спецпрокуратурата. Това заяви зам.-главният прокурор Иван Гешев пред БНТ. Според него определени кръгове в държавата се опитват да манипулират обществото, че доказателствата по делото са паднали и че основният свидетел на обвинението се е отказал от показанията си. Единственото, което прокуратурата може да направи в този случай е да даде публичност на процеса, увери той.

"Някои хора заложиха на него с очакване, че при някои оправдателни присъди това щеше да бъде използвано за искане за закриване на спецпрокуратурата, оставки за главни и зам.-главни прокурори. Това беше политически залог", коментира Гешев.

Десислава Иванчева получи 20 години затвор на първа инстанция

Единицата за справедливост е онова, което присъжда съдът. Присъдите на обвиняемите по делото Иванчева не са окончателни и спрямо българското законодателство те все още се водят невиновни, припомни зам.-главният прокурор Иван Гешев.

Иван Гешев коментира размера на присъдата с това, че подсъдимите по делото са привлечени по най-тежкия състав, който предвижда максимум от 30 години. "Досега законът не се прилагаше. Борбата с корупцията беше недостатъчна и това го отчита цялото общество и оттам се натрупва чувство за несправедливост. Когато започват първите стъпки, някои хора се уплашиха, че ще се случи и с тях същото", заяви той.

Ваклин: Случаят с Иванчева се превърна в медиен, а той е криминален

Не е сигурно, че подсъдимите са оправдани за получаване на подкуп, като преди това трябва да излязат мотивите на съда. Ако това наистина се окаже така, прокурорите няма да са съгласни с подобно решение, защото то не съответства със събраните доказателства, увери Гешев.

"По това дело бяха събрани възможно най-много доказателства. Всичко, което твърдяхме в досъдебното производство, е потвърдено в съдебното", добави той.

При всяка инстанция е все едно битката започва отново - означава само, че един етап от процесът е приключил, обясни Гешев. "Когато и двете страни са недоволни, присъдата е балансирана и сравнително справедлива. В случая подсъдимите са недоволни от размера на наказанието, за нас то е справедливо", добави той.

Иванчева и Петрова ще чакат обжалването по делото си в сливенския затвор

Искаме гражданите да чуят всичко, искаме публичност, защото не се страхуваме от нищо, заяви зам.-главният прокурор. Той увери, че не се притеснява от намерението на Десислава Иванчева и Биляна Петрова да го съдят за уронване на престижа и клевета, тъй като по думите му това е рутинно действие на множество подсъдими, което се прави с цел да се окаже натиск.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама