Пожарът в "Нотр Дам" вероятно не е умишлен

14:30, 16 апр 19 / Свят 25 1009 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Пожарът в катедралата "Нотр Дам" вероятно е причинен от злополука и няма основание да се допуска, че е предизвикан умишлено, съобщи прокурорът на Париж Реми Ейц.

"Пет фирми участват в работите на обекта. Още днес започнахме да изслушваме работници и служители на тези фирми. Петнадесет от тях са били на място вчера", каза прокурорът на журналисти пред Нотр Дам.

Туск, Юнкер и Таяни с призив за помощ за възстановяването на "Нотр Дам"

Той добави, че около 50 следователи от съдебната полиция ще участват в разследването на пожара, което ще бъде сложно и продължително.

Възстановяването на емблематичната катедрала "Нотр Дам", частично разрушена от пожар, ще трябва да стане за три години, каза днес бившият френски министър на културата Жак Ланг, съобщи БТА.

"Трябва да набележим по-кратък срок, не 10 или 15 години, а три години, за да възстановим "Нотр Дам", каза бившият министър. "Казват, че ще са нужни десетилетия, но аз твърдо не съм съгласен с това. Трябва да възстановим катедралата в кратък срок, както е правено в миналото при реставрацията на обекти от изключителна важност", подчерта Ланг.

Легенда за Колю Фичето, който спасил парижката катедрала "Нотр Дам"

Експерт по френското културно наследство каза, че във Франция вече няма да могат да се намерят достатъчно големи дървета, за да се заменят старинните дървени греди, изгорели при пожара в катедралата "Нотр дам".

Бертран дьо Фейдо, вицепрезидент на реставрационната група "Фондация на наследството", отбеляза, че дървеният покрив, който е изгорял, е изграден с греди от преди повече от 800 години, взети от вековни гори.

По думите му покривът на катедралата не може да бъде възстановен в първоначалния си вид, защото "в момента нямаме в страната ни дървета с тази големина, каквито са сечени през 13 век". Той допълни, че за реставрацията ще трябва да бъдат използвани нови технологии, за да се възстанови покривът на катедралата.

Творбите на изкуството от "Нотр Дам" ще бъдат преместени в Лувъра.

Събират средства за възстановяване на "Нотр Дам"

В същото време стана ясно, че Испания ще направи проверка на сигурността на електрическите инсталации на историческите си и културни паметници след пожара в парижката катедрала.

"Това е ясен сигнал за тревога и ние ще направим проверка на всички инсталации" на важните паметници на културата, заяви испанският министър на културата Хосе Гирао пред испанското национално радио, без да уточнява на кои точно паметници ще бъде направена проверка.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама