Легенда за Колю Фичето, който спасил парижката катедрала "Нотр Дам"

12:45, 16 апр 19 / Любопитно 25 2679 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Игуменът на Преображенския манастир край Велико Търново архимандрит Георги разказва пред арх. Николай Тулешков как майстор Колю Фичето спасява от разрушение катедралата "Нотр Дам" ("Света Богородица”) в Париж – гордостта на цяла Франция.

Материалът е публикуван на сайта "Дестинация Дряново". Препубликуван е от блога на Илия Пехливанов – журналист, родом от дряновското село Горни Върпища.

„Било е по времето, когато майстор Колю Фичето градял моста над река Янтра при град Бяла, сиреч около 1866 година. Тогава се разбрало, че известната катедрала в Париж била заплашена от корозия. Забелязали, че тя започнала да се руши и дори една от стените й започнала да се пропуква. Мнозина видни архитекти се опитвали да спрат процеса на разрушението - без никакъв успех. Опасността ставала все по-сериозна.

Научава за тази беда и управителят на Русенската област Митхад паша. Като френски възпитаник валията поддържал близки връзки с френското правителство. Обърнали се към него за помощ да им изпрати някой опитен архитект, който може да помогне.

Митхад паша решил да изпрати в Париж майстор Колю Фичето – вече се бил убедил лично в неговите необикновени умения. Последният заминал без никакво бавене за френската столица. Когато Фичето пристигнал на парижката гара, държавните посрещачи не могли да го разпознаят в навалицата. Те не предполагали, че този скромно облечен човек е прочутият български строител. Чак когато гарата опустяла съвсем и Фичето останал на нея сам, те разбрали кой всъщност е дошъл.

Фичето настоял веднага да го заведат при катедралата, за да разгледа пукнатината в стените й. Почнал своите проучвания. Не след дълго време той открил дълбока подпочвена вода, която предизвиквала корозията. Извел водата навън, каптирал я и дори изградил една малка чешмичка, от която тя да се изтича на площада. Разрушението било преодоляно, стената била възстановена.

Французите изпитали огромна благодарност към опитния български архитект и много настоявали той да остане в Париж. Нямало как да го склонят за това – чакали го на строежа на Беленския мост, заради който той бил заложил главата си пред Митхад паша. Огледал отново внимателно катедралата и след като се убедил, че опасността е отминала, поел обратно за родината си.

За спомен Фичето оставил до катедралата малката чешмичка. Някои твърдят, че от нея и до днес струи вода. Ала колцина от стотиците българи, които пребивават понатоящем във френската столица, са отишли лично да проверят това…

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама