Борисов: България и Грузия създават дигитален коридор

12:02, 16 апр 19 / Политика 25 270 Topnovini
1
2
3

"България и Грузия създават дигитален коридор". Това заяви премиерът Бойко Борисов след срещата си с грузинския премиер Мамука Бахтадзе.

Една от обсъдените теми е увеличаване на капацитета на фериботните връзки между двете страни. Обсъдени са също проекти в хуманитарните дейности.

„Грузия и България споделяме дълга история. Една от общите връзки е манастирът Бачково, който е бил открит от братята Бакуряни от Грузия. Двустранните отношения са все така силни. През всичките тези години имаме много съвместни проекти", каза след срещата премиерът на Грузия Мамука Бахтадзе.

"През последните години България се превърна в Топ 10 на търговските партньори на Грузия", отчете премиерът.

През тази година Грузия е направила още по-солидни връзките с ЕС. „Пътят ни към ЕС и НАТО ще отвори още повече възможности. Надяваме се да работим още по-усилено с България, за да постигнем нашите цели. Благодаря на страната ви и за подкрепата ни по пътя за членството в НАТО", отбеляза Мамука Бахтадзе.

"Темата Русия продължава да окупира повече от 20% от територията на Грузия, това подкопава нейната цялост. Само твърдата позиция на международната общност може да доведе до мир в страната", каза още грузинският премиер

"Имаме равноправен партньор. Колегата е ръгбист, капитан на националния отбор, сериозен човек. Затова, си поговорихме и за спорт. Страната е много по-напред от Украйна и Молдова“, заяви след срещата Борисов.

"Сега имаме два ферибота на седмица. Амбицията ни е да ги направим по два на ден. Със съвместните проекти смятаме да върнем блясъка на пристанище Варна", добави той.

Двамата премиери са си дали срок от три-четири месеца да тръгнат по същество проектите.

Борисов заяви още, че до няколко месеца ще започне полагането на кабел за високоскоростен интернет.

Българският премиер разкри, че е обсъден и проект за развитие на ВЕИ сектора.

Борисов заяви, че България е готова да помогне с български реставратори да се включат във възстановяването на парижката „Света Богородица“.

Последната среща на премиерите Борисов и Бахтадзе беше през септември 2018 г. в Ню Йорк по време на 73-ата сесия на Общото събрание на Организацията на обединените нации.

Сред обсъжданите теми тогава бяха подкрепата на България за евроатлантическата перспектива на Грузия, както и партньорството в отбраната и сигурността.

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани