Балетът "Зорба гъркът" ще е отново на сцената на Софийската опера

16:00, 14 апр 19 / Любопитно 25 1088 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Балетът "Зорба гъркът" ще е отново на сцената на Софийската опера на 3-ти май от 19:00 часа.

Автор на музиката е Микис Теодоракис, който е един от най-изявените гръцки композитори, общественик, политически и културен деец, възпитаник на Парижката и на Атинската консерватория. Хореограф е руснакът Лорка Масине, който е роден в Ню Йорк. Концепцията му за прочутия балет е за танц без абстрактности, представен на разбираем за публиката "език".

"Зорба гъркът" на Теодоракис и Масине се играе с голям успех по цял свят. Спектакълът се свързва най-вече с прочутия филм с участието на Антъни Куин, а в основата му е книгата "Живот и приключения на Алексис Зорбас" /1943 г./ на Никос Казандзакис.

Представлението настига по известност литературния и филмовия вариант, а за пръв път е поставено през 1988 г. на сцената на Арена ди Верона. Оттогава балетът е игран пред повече от 3 млн. зрители в 30 страни. Събирал е 120-хилядна публика на стадион в Рио де Жанейро.

В България "Зорба гъркът" е поставен за пръв път през 1995 г. в НДК. Мадам Ортанс тогава играе известната българска балерина Маша Илиева. За нея Лорка Масине казва, че е най-добрата в ролята, която е гледал някога.

В представлението на 3-ти май ще участват Росен Канев, Емил Йорданов, Катерина Петрова, Трифон Митев и Марина Маринова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама