Борисов: Китай проявява изключителен интерес към АЕЦ “Белене“

18:11, 11 апр 19 / Икономика 25 862 Topnovini
1
2
3

Китай проявява изключителен интерес към строежа на АЕЦ “Белене", заяви премиерът Бойко Борисов в Дубровник, където участва в срещата "16+1".

“Според мен това е един изключително изгоден за тях проект – политически. Изключително геостратегически за тях. За първи път Китай в Европейския съюз да строи централа, и ако ме питате мен, това би се обявило при едно посещение на президента Си Дзинпин“, каза премиерът Борисов.

Посещението на Си Дзинпин в България се очаква до края на тази година.

Бойко Борисов е в Дубровник, където днес и утре се провежда осмата среща на държавните и правителствени ръководители на страните от Централна и Източна Европа и Китай. Хърватският град е домакин на традиционната годишна среща от формата "16+1".

Борисов ще разговаря с председателя на Държавния съвет на Китайската народна република Ли Къцян за вече реализирания проект за Глобален център за партньорство на държавите от формата с Китай.

Идеята за създаването на центъра е на България и беше представена в рамките на миналогодишната среща на държавите, на която домакин бе София.

Официалното откриване на глобалния център, който ще подпомага икономическото партньорство, ще бъде утре в присъствието на тримата премиери Бойко Борисов, Ли Къцян и Андрей Пленкович.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани