НКИЗ и Катарските свободни зони подписаха Меморандум за сътрудничество

14:35, 11 апр 19 25 1582 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

България и Катар ще обменят опит и ще насочват инвеститори към индустриалните зони, които управляват. Това става възможно след подписване на Меморандум за сътрудничество от „Национална компания Индустриални зони“ и Катарските свободни зони. Изпълнителният директор на дружеството Антоанета Барес е на официална визита в Катар като част от бизнес делегация, включваща над 30 наши компании и водена от президента на България Румен Радев.

Меморандумът за сътрудничество между индустриалните зони на двете страни беше подписан по време на Катарско-български бизнес форум в Доха от Антоанета Барес, изпълнителен директор на НКИЗ, и Ахмад бин Мохамед Ал Сайед, председател на Катарските свободни зони. Георги Христов, началник отдел „Правно обслужване и управление на собствеността“ в НКИЗ, представи компанията пред катарските бизнесмени. На форума присъства и заместник-министъра на икономиката на България Александър Манолев. По време на разговорите беше постигната договореност за реципрочни технически посещения в индустриалните зоните на двете държави, за да се набележат конкретни проекти, в които да се задълбочи партньорството.

Пет пъти е нараснал стокообменът ни с Катар през последните години. Тази тенденция показва интерес и потенциал, стана ясно още на бизнес форума в Доха. В официалното откриване на събитието участие взе президентът на Република България Румен Радев и министърът на търговията и индустрията на Държавата Катар Али бин Ахмед Ал Куари.

На форума беше отбелязано, че България има потенциал и интерес от нарастване на износа на продукти от фармацевтичната и химическата промишленост, машиностроителната и електротехническата продукция, както и от продукти и услуги на информационните и комуникационните технологии и други. Нивата в двустранния стокообмен на България и Катар са близо 14 млн. щатски долара. По време на разговорите на двете страни беше изтъкнато, че все повече български компании изнасят за катарския пазар като всяка година се отчита нов ръст на експорта ни.

Преди да посети Катар, бизнесделегацията, водена от президента Румен Радев, беше на визита в Ливанската Република. Там бяха обсъдени възможности за насърчаване на инвестициите между двете страни.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама