Симеонов иска декларация на НС, осъждаща намесата на Турция във вътрешните ни работи

15:30, 10 апр 19 / Политика 25 1114 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Ние, „Обединени патриоти“ поискахме изслушване на вицепремиера и външен министър Екатерина Захариева, защото думите на турския й колега Мевлют Чавушоглу са недопустим акт на намеса във вътрешните работи на страната ни – както и да стоят в „контекста“ на изказването му”. Това се казва в позиция на НФСБ, изпратена до медиите.

От партията пишат още: „Припомням, че турският външен министър в публична реч в град Текирдаг заяви, че „Турция е била принудена да се намеси и България да промени Закона за вероизповеданията“. Не само намеса във вътрешните работи – подобен акт е и нагъл опит за дискредитация на парламентаризма в Република България. Внушение, че Народното събрание на суверенна държава, каквато е България, пише закони под диктата на чужда държава. Пълен абсурд!”.

Захариева: Няма да допуснем каквато и да е намеса във вътрешната ни политика

Според Симеонов изслушването на външния министър Екатерина Захариева е било необходимо, „за да се запознаем с всички действия на българското правителство като реакция, като отговор на думите на Чавушоглу”.

„Защото на подобни прояви трябва да се реагира категорично и безкомпромисно! Подобни прояви трябва да бъдат пресичани в зародиш!”, се казва още в позицията на НФСБ. От там заявяват, че това не е първи опит на Турция за намеса във вътрешните работи на България.

ВМРО подкрепи Захариева и Борисов за позицията им към турския въпрос

„Категорични сме, че българският Парламент не само трябваше да изслуша министър Захариева, но и да демонстрира твърди, принципни и безкомпромисни действия от страна на българското правителство, които да покажат, че България не позволява и няма да позволи намесата на Турция във вътрешните ни работи”, се казва в позицията. От НФСБ определят предприетите до момента действия като „плахи” и „нерешителни”.

„Нямаше нито категоричен протест, нито отзоваване на несъстоятелния български посланик Надежда Нейнски от Анкара. Само унизителни и неуспешни опити да се привика турския посланик Хасан Улусой на разговор, скромен демарш на правителството и отлагане на посещението на Чавушоглу в България”, заявяват от НФСБ. „Още повече, че ние не чухме извинение от турската страна в тази посока, а единствено – упреци, че речта на Чавушоглу била извадена от контекста”.

„Ние от ОП предлагаме Народното събрание на Р. България да излезе с декларация, осъждаща поредната нагла намеса на Р. Турция във вътрешните работи на суверенна България. За целта предлагаме ръководството на Обединени патриоти - ГЕРБ да проведат спешни консултации и до края на седмицата да излезем и да предложим общ текст на декларацията”, завършна позицията на партията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама