Симеонов иска декларация на НС, осъждаща намесата на Турция във вътрешните ни работи

15:30, 10 апр 19 / Политика 25 341 Topnovini
1

„Ние, „Обединени патриоти“ поискахме изслушване на вицепремиера и външен министър Екатерина Захариева, защото думите на турския й колега Мевлют Чавушоглу са недопустим акт на намеса във вътрешните работи на страната ни – както и да стоят в „контекста“ на изказването му”. Това се казва в позиция на НФСБ, изпратена до медиите.

От партията пишат още: „Припомням, че турският външен министър в публична реч в град Текирдаг заяви, че „Турция е била принудена да се намеси и България да промени Закона за вероизповеданията“. Не само намеса във вътрешните работи – подобен акт е и нагъл опит за дискредитация на парламентаризма в Република България. Внушение, че Народното събрание на суверенна държава, каквато е България, пише закони под диктата на чужда държава. Пълен абсурд!”.

Захариева: Няма да допуснем каквато и да е намеса във вътрешната ни политика

Според Симеонов изслушването на външния министър Екатерина Захариева е било необходимо, „за да се запознаем с всички действия на българското правителство като реакция, като отговор на думите на Чавушоглу”.

„Защото на подобни прояви трябва да се реагира категорично и безкомпромисно! Подобни прояви трябва да бъдат пресичани в зародиш!”, се казва още в позицията на НФСБ. От там заявяват, че това не е първи опит на Турция за намеса във вътрешните работи на България.

ВМРО подкрепи Захариева и Борисов за позицията им към турския въпрос

„Категорични сме, че българският Парламент не само трябваше да изслуша министър Захариева, но и да демонстрира твърди, принципни и безкомпромисни действия от страна на българското правителство, които да покажат, че България не позволява и няма да позволи намесата на Турция във вътрешните ни работи”, се казва в позицията. От НФСБ определят предприетите до момента действия като „плахи” и „нерешителни”.

„Нямаше нито категоричен протест, нито отзоваване на несъстоятелния български посланик Надежда Нейнски от Анкара. Само унизителни и неуспешни опити да се привика турския посланик Хасан Улусой на разговор, скромен демарш на правителството и отлагане на посещението на Чавушоглу в България”, заявяват от НФСБ. „Още повече, че ние не чухме извинение от турската страна в тази посока, а единствено – упреци, че речта на Чавушоглу била извадена от контекста”.

„Ние от ОП предлагаме Народното събрание на Р. България да излезе с декларация, осъждаща поредната нагла намеса на Р. Турция във вътрешните работи на суверенна България. За целта предлагаме ръководството на Обединени патриоти - ГЕРБ да проведат спешни консултации и до края на седмицата да излезем и да предложим общ текст на декларацията”, завършна позицията на партията.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани