ВМРО подкрепи Захариева и Борисов за позицията им към турския въпрос

13:00, 30 мар 19 / Политика 25 1409 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"България не е турска провинция, за да ни казва Анкара какви законопроекти да правим и да се намесва във вътрешните ни работи", съобщава в своя позиция ВМРО във връзка с отказа на турския вицепрезидент Фуат Октай да се извинени за думите на Чавошоглу.

ВМРО цитира външният министър на Южната ни съседка Мевлют Чавушоглу от негова публична реч в центъра за обществено образование: "Турция беше принудена да се намеси и се наложи България да внесе промени в закона за вероизповеданията" и допълва, че Анкара "ден и нощ работи за интересите на турските общности в чужбина и това e един от приоритетите на външната политика на страната".

ВМРО реагира на тези думи и иска спешно външният ни министър Екатерина Захариева да бъде изслушана в Народното събрание, за да стане ясно дали са водени разговори от българска страна и каква точно намеса е оказана.

За първи път от 30 години българско правителство в лицето на външния министър Захариева и премиера Борисов изразява категорична позиция срещу казано от турски политик, обясняват те.

За първи път от 30 години българската държава се противопоставя по този начин на политиката на Турция за вмешателство във вътрешните работи на България, допълва ВМРО.

ВМРО иска да припомни факта, че именно те, "Патриотите от ВМРО, заедно с нашите колеги от Обединени патриоти оказахме сериозна съпротива в пленарната зала при гласуването на законопроекта на ГЕРБ, БСП и ДПС, подписан лично от Цветан Цветанов, Корнелия Нинова и Мустафа Карадайъ. Това е законопроект, написан от ДПС като контра на законопроекта за вероизповеданията на ВМРО, който имаше за цел тоталното пресичане на всякакво външна финансиране и намеса в делата на вероизповеданията, като така щеше да бъде гарантиран техният суверенитет, както и пресечен пътят на радикалния ислям към страната ни".

В този контекст, позицията и изказванията на БСП по темата са нищо повече от опит да се измъкнат от отговорност, защото точно те гласуват този спорен законопроект, "докато още бяха в пленарната зала и точно тях ги нямаше, когато ОП се борихме срещу скандалното предложение за финансова амнистия на мюфтийството. Ако те си бяха на работните места с нашите, техните и гласовете на "Воля" този текст нямаше да мине. Именно тях ги нямаше и да подкрепят нашето предложение да се забрани всякакво чуждо финансиране на религиозните общности", допълва ВМРО.

"Тук не само, че не е нужен политически популизъм, а той в този момент даже е опасен за националната сигурност на страната. Мястото на депутатите е в парламента, за да отстояват позициите на партиите, чиито избиратели са ги избрали. Популистки са и призивите на Корнелия Нинова ОП да напуснем управлението. Какво цели тя с тях - да вкара страната в политическа криза месеци наред и така да проправи пътя за поредното вредно управление на коалицията БСП - ДПС", обясняват те.

"Благодарение на ОП всички тези теми излизат на бял свят. Благодарение на Патриотите във властта днес държавата ни има категорична и ясна позицияза ненамеса на чужди държави в българската политика. Ето защо г-жо Нинова, вместо да обикаляте студията, върнете депутатите си в парламента, за да отстояват там политиките в защита на националния интерес. В телевизиите политика не се прави", добавя ВМРО.

Влияние върху нас не е имало, дори и опити не е имало, увери Карадайъ
"Единственият начин да пресечем опитите на чужди държави и политически субекти да се намесват в делата на България е да се приемат отхвърлените текстове на ВМРО за категорична забрана за финансиране на вероизповеданията от чужди държави, физически лица, фирми или НПО-та. Казваме го ясно за пореден път, за да бъде пределно ясно за всички."

Според поизицитя на ВМРО, "нахалството на турските управници този път премина границите на дипломатическото благоприличие. Да откажеш извинение при очевидно твърдение за политически натиск от страна на Турция е демонстрация на незачитане на суверенитета на страната ни".

Ето защо, ВМРО ще изрази своето категорично несъгласие с политиката на Турция. В понеделник в 8 и 30 часа сутринта ще изразят своя протест пред посолството на Република Турция в България, "за да покажем, че България е суверена държава, която сама взема своите решения и не ни е нужно опекунството нито на Анкара, нито на друга столица. Каним всички български граждани, които искат да изразят несъгласието си, да се присъединят".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама