Нова схема в училище: Родители плащат по 30 лв. на час за допълнително обучение на децата им

11:00, 10 апр 19 / Общество 25 735 Topnovini
Pixabay

Бизнес с частни уроци на територията на училище. Родители твърдят, че са принудени да си плащат за допълнителните занимания на учителите с децата им. Уроците се провеждат на територията на 78-мо училище в Банкя. В замяна на частните уроци родителите получават касов бон, на  който ясно се вижда цената за един учебен час - 30 лева.

Схемата с плащането разкрива логопед, работещ в училището. Сдружението е създадено от директора, потвърди самата тя, а целта - да се помага на децата със специални образователни потребности чрез допълнителна работа с логопед.

От регионалното управление по образованието са започнали проверка по случая. От Столична община вече потвърдиха за открито нарушение. "Педагогически специалист не може да извършва срещу заплащане обучение на деца, с които работи и в училището, ако това заплащане е от името и за сметка на учениците".

Родители на децата от 78-мо училище излязоха за втори път на протест. Той е провокиран от изнесената информация за това, че в училището се извършва бизнес с уроци. Те твърдят още, че отношението на директорката към тях и към някои учители е неподходящо.

Директорът на училището отказа да застане пред камерата на Нова телевизия, но предостави подписка от „600 автентични лично поставени подписи в подкрепа на ръководството и директора на 78-мо училище „Христо Смирненски”. Подписалите се се чувстват засегнати от действията на протестиращите родители.

По думите на един от родителите е заплащано за уроци, които не са се провеждали. „Заплащани са уроци, които са се случвали много рядко. Плаща се за уроци, а децата имат такива два или три пъти в годината”, казва той.

„През учебната 2015-2016 година беше закупен биоуред, чрез който се извършваха процедури за детоксикация. Лично аз съм заплащала по 10 лв. на процедура. Тези процедури се извършваха от психоложката, тогава – Катя Симонска. Това нещо са го посещавали и мои колеги, тук в центъра”, коментира една от протестиращите майки.

„Има уроци и по български език и по математика, които се случват и в събота и неделя. Освен апарата, който прави биодиагностика, тук продават и чайове, хранителни добавки. Стойността им може и да е реална, но смятаме, че не е редно такъв бизнес да се върти в училището. В момента текат проверки, но ние искаме отстраняване на директора, тъй като имаме информация, че тя прави промени в самата документация”, заяви един от протестиращите родители.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!