Край Турция откриха най-стария кораб в света

13:20, 09 апр 19 / Любопитно 25 1253 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Група от турски водолази откри кораб на 3600 години, който може да се окаже най-стария откриван до сега, съобщи Анадолската агенция, цитирана от БГНЕС. Той се намира край бреговете на южната турска провинция Анталия.

Корабът, който е датиран от 1600 г. преди новата ера е бил открит край западните брегове от екип на Департамента по подводно проучване на Университета в Анталия. Той е дълъг 14 метра и е бил открит на дълбочина 50 метра с 1.5 тона медни кюлчета в него.

Губернаторът Мюнир Каралоглу описа откритието като единствено по рода си в подводната археология и казва, че този кораб е „Гьобекли тепе” на подводния свят. „Гьобекли тепе” е най-стария познат мегалит в света и често се определя като кота нула на човешката история.

Каралоглу каза, че артефактите, които бъдат намерени на кораба ще се изложат в музея в квартал Кемер, който стана „епицентър на подводната археология”. Товарът от медни кюлчета е бил основното откритие на кораба, казва Хакан Ониз, един от водолазите.

„От типологията на кюлчетата установихме, че корабът е търговски от 16 в. Благодарение на откритието бе отворена нова глава в историята на подводната археология”, заяви Ониз.

Броят на кюлчетата е бил определен от триизмерно сканиране на кораба, благодарение на сонарно изследване и фотографска мозайка. Проучване показа, че тези кюлчета са били добити от мините разположени в Кипър и излети през 15 или 16 в. преди новата ера. Те са били транспортирани от там за остров Крит.

„Вероятно корабът е бил хванат в буря докато е пътувал до егейските брегове на Кипър. Носел е товар от медни кюлчета и точно типа им ни помогна с датировката на кораба. Това може да бъде най-стария кораб превозващ индустриални стоки”, каза Ониз добавяйки, че сега ще се формира екип, който в продължение на 5 години ще изследва кораба.

Преди това, кораб датиран от 1400 г. преди новата ера бе открит край бреговете на Анталия, като се вярваше, че той е най-стария от своя вид, до този момент. Потвърдено е, че този плавателен съд е и по-стар от намерения край българския бряг гръцки търговски кораб, който е на възраст 2 400 г. и бе описван като най-стария цял кораб.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама