Домашните котки разпознават имената си

09:20, 05 апр 19 / Любопитно 25 1110 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Ново проучване на учени от Токио доказа, че котките могат да разпознават собствените си имена от списък с други думи и от други шумове и могат да ги различат, произнесени от различни човешки гласове, съобщи Спутник, цитиран от БТА.

В течение на четири експеримента, изследователите са тествали способността на домашните котки и котета от популярните в Япония “котешки кафенета” да разпознават собствените си имена, смесени между други записани думи.

Учените са пускали записи на различни съществителни, смесвайки ги с имената им и имената на други котки. Открили са, че повечето от котките са открили звука на собствените си наименования – опашките им се залюлявали и ушите се извивали към източника на звука. Когато в записите били вмъкнати произволни съществителни, домашните котки пренебрегвали човешките гласове, до следващото произнасяне на собственото им име.

„Тези котки отличават собствените си имена от общите съществителни, дори когато ги е изрекъл непознат човек. Резултатите доказват, че котките категорично могат да разпознават собствените си имена сред поток от други думи”, пишат авторите.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама