Вълчев: Има проблем с безотговорните родители, които спират децата си от училище

20:05, 04 апр 19 / Политика 25 492 Topnovini
снимка: БГНЕС

Образователният министър Красимир Вълчев коментира въвеждането на по-строги санкции за отпускане на социални помощи на родители, които не изпращат децата си на училище в ефира на БНТ. Той обаче заяви, че са необходими по-строги санкции и призна, че липсват достатъчно инструменти за принуда. Вълчев коментира и идеята за задължителна матура по математика, като определи разговора по темата като много важен, но допълни, че е рано за въвеждането ѝ.

Има проблем с безотговорните родители, които не осигуряват правото на обучение на децата си, заради което се въвеждат по-строги наказания, заяви министърът на образованието. Ще бъдат засегнати и други помощи като еднократната помощ за първокласник, например.

"Необходими са ни по-големи санкции, но е важно да се каже, че не се спира помощта за детето, а се пренасочва към училището", обясни Вълчев.

Така ще се осигури, че паричната помощ ще отиде за образованието на детето, като с нея ще се закупуват образователни изделия, дрехи или обувки, поясни министърът. Затяга се и контролът над издаването на фалшиви медицински бележки, като вече има глобен за това лекар.

Има множество сегрегирани училища с предимно деца от ромски произход, където проблемните ученици са много. В такива „обособени квартали“ държавата трябва да се намеси с работа на терен, като с това ще се заемат учители, социални работници, полиция, обясни министърът. Учителите ще бъдат допълнително обучени и допълнително платени за това.

"Липсват инструменти за принуда. Не можем да накараме родителите с много способи да осигурят образование на децата си, което е тяхно задължение", каза още Вълчев.

Диагнозата за липса на кадри по математически и природни науки е правилна, но е твърде рано за въвеждането на задължителна матура по математика, каквато е идеята на Асоциацията на индустриалния капитал в България. Идеята обаче си струва да се обсъди, заяви министър Вълчев.

Вече четвърта година се намалява броят на студентите по определени специалности, като се увеличава приемът в инженерно-техническите, аграрните, педагогическите и природо-математическите специалности, обясни Красимир Вълчев. Обмисля се въвеждането на трета стипендия, предназначена за най-големите отличници.

Има участие на бизнеса в образованието, но това трябва да се разшири, заяви Вълчев. Строителните и техническите сектори работят добре, като предлагат практики, участват в настоятелства, като има и някои, които даряват средства на висши училища, допълни той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!