Митрополит Антоний: Има опити да се насади напрежение преди визитата на папата

10:05, 04 апр 19 25 1007 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Патриарх Неофит и членове на Светия синод са готови да приемат Светия отец за среща в Синодалната палата на 5 май. Възможно е папата да посети патриаршеската катедрала, но каквато и да е форма на отслужване на общо богослужебно или молитвено последование, както и поставянето на богослужебни одежди, е неприемливо, се казва в решение на Синода. „Според каноните не може да имаме обща молитва с католическата църква, нито да участваме в съвместни каквито и да е било богослужения." Това е в самия устав на Българската православна църква (БПЦ).

Светият синод подчерта, че поканата за гостуването идва от държавните власти и е редно мероприятията да бъдат съгласувани с тях.

"Що се отнася до предстоящата визита на папа Франциск, бих искал ясно да подчертая, че Светият синод и българският патриарх оказват нужното гостоприемство на папа Франциск. На 5 май по програма има среща с българския патриарх”, обясни в предаването на bTV „Тази сутрин” Антоний, западно и средноевропейски митрополит.

„По програма има посещение на патриаршеската катедрала, където изрично искам да подчертая, че папа Франциск е подчертал да има мълчалива молитва пред олтара на светите братя Кирил и Методий, тъй като те са покровители на Европа и тяхното дело е общозначимо и за католическата, и за православната църква”, каза в предаването митрополит Антоний и заяви, че няма напрежение между БПЦ и католическата църква: „Тези спекулации се опитват да насадят напрежение, каквото няма, преди визитата на папа Франциск."

Митрополит Антоний коментира и актуалната тема за Национална стратегия за детето. В пояснение на публикуваната от Синода позиция, той каза, че БПЦ застава зад идеята за Национална стратегия за детето, но настоява за защита на правата на родителите. От църквата настояват за запазването на традиционното християнско семейство и възпитанието на децата изцяло да бъде в прерогативите на техните родители. Що се отнася до информацията, че църквата застава зад това да бъдат оставени шамарите като възпитателно средство, той заяви, че тази информация е била извадена от контекста на становището на Светия синод, защото от там настояват да не бъдат изземвани правата на родителите, тъй като настоящата стратегия за детето касае бъдещите две поколения български деца.

Светия Синод подкрепя създаването на нова Национална стратегия за детето

"Най-притеснителното в стратегията е, че се омаловажава ролята на родителите в семейството, тъй като прекалено се институционализира семейството и едва ли не държавата иска да изземе тези функции. Пак казвам, изключвам случаите на домашно насилие, на агресия и всички други прояви, които се санкционират по настоящите закони от една страна", каза още митрополит Антоний.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама