Светия Синод подкрепя създаването на нова Национална стратегия за детето

16:00, 03 апр 19 / Политика 25 446 Topnovini
БГНЕС

Светият Синод подкрепи идеята да се създаде нова Национална стратегия за детето, която да регламентира закрилата на децата у нас за следващото десетилетие. В свое официално становище от Синода заявиха, че злоупотребата с родителски права и безотговорното родителство винаги са съществували като духовно и социално зло, което Църквата ни категорично осъжда, съобщава Дарик нюз.

Мая Манолова представи новата стратегия за закрила на детето пред патриарха

Становището е прието на заседание на Синода вчера и публикувано снощи. В него БПЦ се застъпва за създаването на нова Национална стратегия за детето, която да залегне в основите на нова национална система за закрила на детето. Тази стратегия следва да бъде съобразена с международните стандарти, но също така и с Конституцията и националните интереси на Република България, уточняват от Българската православна църква. Синода разглежда критично някои от международните стандарти за закрила на детето, защото смята, че влизат в противоречие с основни принципи на българското законодателство.

В документа се казва, че стратегията, както е предложена, не разглежда в пълнота всички аспекти, свързани с развитието на детето и дефинирани в чл. 29 от Конвенцията за правата на детето, като прилага избирателно само отделни разпоредби от нея. От Синода смятат, че философията на проекта за НСД се основава върху някои възприети принципи и политики на други европейски държави и се ръководи основно от идеологически конструкти, свързани с политиката за „овластяване на детето“ и извеждане на грижите за неговата личност и интереси извън отношенията с родителите в семейството.

От Синода отчитат още, че трябва да се избегне непропорционално завишаване правата на държавата в сферата на възпитанието и отглеждането на детето. В становището се казва, че новата стратегия би била приемлива и полезна за българското общество, ако изцяло съобрази конституционните права на родителите, които не бива да бъдат лесно замествани с алтернативната грижа на социалните служители.
 
С уточнението, че повечето български родители са добри и отговорни и не е справедливо да бъдат ограничавани, Църквата заявява, че има един малък процент безотговорни родители, които проявяват ниска загриженост или дори агресия спрямо своите децата. Затова в становището се казва, че новата стратегия трябва да отчете факта, че закрилата над родителските права е в интерес и на самото дете.

В заключение в становището се подчертава, че при необходимост от участие в обсъждането на конкретните мерки и текстове на новата стратегия, от Синода изразяват готовност да предоставят по-подробно виждания си.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!