Германският президент пристига на двудневно посещение у нас

06:50, 04 апр 19 / Политика 25 878 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

По покана на президента Румен Радев на 4 и 5 април на официално посещение пристига президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер.

Увеличаването на германските инвестиции в България и засилването на двустранния търговски обмен, сътрудничеството в областта на образованието и науката, развитието на културните връзки, както и военно-политическото сътрудничество и партньорството между двете държави в ЕС и НАТО, се очаква да бъдат сред акцентите в разговора на двамата президенти.

При пристигането си германският държавен глава ще положи венец пред паметника на Незнайния воин, след което ще проведе среща „на четири очи“ на „Дондуков“ 2.

Веднага след това заповат пленарните разговори на официалните делегации на България и Германия, последвани от съвместна пресконференция на Румен Радев и Франк-Валтер Щайнмайер в Гербова зала.

Предвижда се още среща с председателя на Народното събрание Цвета Караянчева.

Задълбочаването на търговско-икономическото партньорство между България и Германия ще бъде и сред темите, които ще обсъди и премиерът Бойко Борисов с германския президент. Двамата ще разговарят по време на работен обяд, който българският премиер Борисов ще даде в чест на германския президент в резиденция „Лозенец“.

Акцент по време на срещата ще бъдат и въпроси, свързани с европейския дневен ред, както и двустранното сътрудничество в областта на средното и професионалното образование.

Последната среща между двамата се състоя при посещението на премиера Борисов в Берлин през 2017 г. Тогава Щайнмайер прие Борисов в двореца „Белвю“, където двамата подчертаха важността от интензивния двустранен диалог и беше даден ясен сигнал за волята и на двете страни да укрепват партньорството си по въпросите от взаимен интерес.

Вечерта държавните глави на България и Германия ще проведат среща с представители на български и германски компании в хотел „InterContinental“ в София.

Утре Румен Радев и Франк-Валтер Щайнмайер ще разгледат производствената база на дружеството "Либхер-Хаусгерете Марица" ЕООД в Радиново, основано в България през 1999 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама