Саудитско-италиански консорциум ще строи "Турски поток" през България

11:56, 03 апр 19 / Икономика 25 482 Topnovini
1

Саудитско-италианският „Консорциум Аркад“ печели обществената поръчка за изграждането на частта на "Турски поток", която ще мине през България до сръбската граница. Това става ясно от съобщение на "Булгартрансгаз".

В конкурса участваха три фирми. „Industries Fovallalkozo Zrt и Industries-KVV Kivitelezo” отпадна на първия етап, а „ДЗЗД Консорциум - Газово развитие и разширение в България ГРРБ” на втория. „Консорциум Аркад“ е предложил икономически най-изгодната оферта по предварително обявения критерий за възлагане „оптимално съотношение качество/цена“.

1,3 милиарда евро е най-ниската цена за българския участък на "Турски поток"

В саудитския консорциум влизат "Аркад Ей Би Би" от Италия и "Аркад енджиниъринг енд констръкшънс къмпъни" - Саудитска Арабия.

"Предложението на Обединение „Консорциум Аркад“ включва най-ниските цени, както за изпълнение на всички дейности от предмета на поръчката при максимално допустим срок на изпълнение на дейностите 250 (двеста и петдесет) календарни дни, така и при изпълнение на всички дейности от предмета на поръчката при максимално допустим срок на изпълнение на дейностите 615 (шестстотин и петнадесет) календарни дни", допълват от "Булгартрансгаз".

Съединиха морската и сухоземната част на "Турски поток"

Офертата на "Аркад" е за 2.15 млрд. лв. без ДДС. Тъй като "Булгартрансгаз" иска да плаща разсрочено за период от 10 години, обявената цена в действителност не е крайна, а върху нея ще бъдат начислени и лихви. В случая "Аркад" е обявил, че иска по 4.1% годишно оскъпяване, което при инвестиция от 2.15 млрд. лв. и срок на изплащане 120 месеца прави около 470 млн. лв. лихви.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани