1,3 милиарда евро е най-ниската цена за българския участък на "Турски поток"

15:30, 29 мар 19 25 1428 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Арабско-италианският консорциум "Аркат" предлага най-ниска цена, за да построи българския участък на газопровода "Турски поток" - близо 1,3 млрд. евро. Срокът за изпълнение е 250 дни. Това стана ясно при отварянето на ценовите оферти в търга, обявен от "Булгартрансгаз".

Почти двойно по-висока е офертата на втория допуснат в надпреварата консорциум - италиано-люксембургското обединение "Газово развитие и разширение в България". До участие в наддаването не бе допуснат унгарски консорциум. Предстои разглеждане и оценяване на офертите.

На предишния етап интерес към изграждане на тръбопровода, който трябва да свърже турската и сръбската граница, проявиха три консорциума, но тръжната комисия имаше забележки към техните предложения.

Поръчката е за близо 2,3 милиарда лева. Това каза при отварянето на офертите изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов и посочи в какъв срок трябва да бъде изградена тръбата: „Има два различни подхода, които сме допуснали, около 308 километра да бъдат изградени за 255 дни или цялото трасе от 480 километра в същият срок, или във втората възможност е да бъдат изградени тези 480 километра до края на 2020 година“.

Същевременно днес изтича срокът, в който търговците на синьо гориво могат да подават оферти в търга на „Булгаргаз“. За пръв път дружеството се опитва да купи на пазарен принцип газ, различен от този, който получава по дългосрочния си договор с руското дружество „Газпром“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама