Показват за пръв път оригинала на споразумението, което раздели Европа

18:00, 03 апр 19 / Любопитно 25 1245 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Оригиналът на така нареченото "процентно споразумение" между бившия британски премиер Уинстън Чърчил и съветския лидер Йосиф Сталин ще бъде показан за пръв път в изложба в Британския национален архив.

Написано по време на среднощна среща в Кремъл през октомври 1944 година, споразумението цели да раздели Унгария, България, Югославия и Румъния между Съветският съюз и запада, разпределяйки в проценти възможността за влияние вътре в съответните държави на бъдещите победители във войната.

Документът ще бъде представен на 4 април в Националния архив на Великобритания в рамките на изложба за студената война. По думите на главния куратор на изложбата Марк Дантън, Чърчил наричал този къс хартия "неприличен документ" и не желаел да го излага публично. "Много важно е документът да бъде изложен публично, защото този къс хартия е с толкова голямо значение - съдбата на милиони хора била решена с един подпис в резултат на случайна среща", каза Дантън.

Според документа, Унгария и Югославия е трябвало да бъдат разделени 50/50, България с 75% за Съветския съюз, Румъния с 90% за Съветския съюз, а Гърция с 90% за Британия и западните съюзници. Крайният резултат, разбира се, е различен. България, Румъния и Унгария остават изцяло зад желязната завеса до 1989 година, докато Югославия и Гърция успяват да поемат по различен път.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама