Вълчев: Професиите, които изискват математика, са с най-висок очакван ръст на доходите

17:50, 02 апр 19 / Политика 25 790 Шрифт:
Topnovini

"Професиите, които изискват задълбочено изучаване на математика и природни науки, са с най-висок очакван ръст на доходите", заяви във Варна министърът на образованието Красимир Вълчев, цитиран от БТА.

Той припомни, че за дейностите по интереси през тази година на училищата са осигурени 25 милиона лева от бюджета. "Обобщената информация сочи, че 60% от тези интереси са в областта на математиката, техника, природните науки", каза министърът. Според него това е много добър резултат, тъй като е било заложено минимум 40% от тези дейности да бъдат в тези области. 

"Най-трудно е провокирането на интересите за учене на децата точно в тези области", каза още Вълчев и допълни, че те са по-трудни за обучение, а от друга страна при тях има най-голям недостиг на пазара на труда. 

Министърът каза, че се работи по преструктуриране на приема в системата на висшето образование, като се опитва да се свърже търсенето на образование с търсенето на пазара на труда. Вълчев обясни, че инструментът за това е приемът. Той даде за пример намалението на приема в професионалните направления икономика, право, психология и други. За сметка на това е увеличен е приемът в педагогическите, инженерните и природо-математически, аграрните науки. За тези професионални направления се предоставят и допълнителни стипендии. По думите на министъра в тези специалности следващите години ще се пенсионират два пъти повече хора, отколкото учат в момента. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама