Умна пижама следи качеството на съня

19:20, 02 апр 19 25 1318 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Мечтаете за добър сън? Отговорът на бляновете ви може да се крие в данните, събрани от спалното ви облекло. Изследователи от САЩ са разработили умна пижама, която следи качеството на съня и може да допринесе за подобряването му, съобщава "Сайънс дейли", цитирана от БТА. 

Разработката е дело на специалисти от Масачузетския университет в Амхърст. Умната пижама разполага с вградени самозахранващи се сензори, които осигуряват ненатрапчиво и продължително наблюдение на сърдечния ритъм, дишането, позата - ключови показатели за добър сън.

Подобен тип спално облекло може да предостави полезна информация за качеството на съня и съответно за подобряването му не само на редовите потребителите, но и на лекарите.

"Нашата интелигентна пижама преодоля многобройни технически предизвикателства. Необходимо беше незабележимо да вградим сензорните елементи и преносимите източници на енергия във всекидневно облекло, запазвайки същевременно теглото, усещането, комфорта, функция и здравина на познати дрехи и тъкани. Работихме съвместно с компютърни учени и електроинженери, за да обработим безбройните сигнали от сензорите, така че да получим ясна и лесна за разбиране информация", обяснява ръководителката на изследователския екип Триша Л. Андрю.

Набавянето на достатъчно количество качествен сън осигурява защита срещу стрес, инфекции и редица болести, напомнят здравни експерти. Качеството на съня се свързва и с по-добра работа на мозъка. Въпреки че знаят колко е полезен сънят, повечето хора не си го набавят в достатъчни количества или допускат компромиси с качеството му.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама