Ракоцбрюке - мостът, в който се оглежда дяволът

09:20, 07 апр 19 / Любопитно 25 2000 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Името Дяволски мост носят стотици мостове в Европа и по света. Повечето са с форма, наподобяваща арка и за всеки се носи мит, свързан с местния фолклор. Някога хората вярвали, че такива мостове са толкова опасни и мистериозни, че трябва да са построени от самия Сатана. 

Дяволски мостове има във Франция, Италия, Германия, Португалия, Словения, Испания, Швейцария, Великобритания, Естония, Румъния и дори в България.

Но зашеметяващият мост Ракоцбрюке в Германия е уникален по рода си, защото използва отражението си, за да образува перфектен кръг, което без съмнение го прави един от най-живописните Дяволски мостове в света.

Архитектурата

Мостът се намира в най-големия парк в Саксония - Кромлоу. На 120 км е от Дрезден, близо до границата с Полша. Мостът и паркът са създадени през XIX век от рицаря и природолюбител Фридрих Херман Ротшке.

Паркът Кромлоу е достъпен за туристи, но за да се запази тази древна забележителност за поколенията, има забрана да се минава по моста.

И двата края на Дяволския мост са украсени с тънки каменни шпили, подобни на естествените базалтови колони, които се срещат на много места в Германия. Освен това, кривината на моста е проектирана по такъв начин, че да оформя половината от перфектен кръг. Затова когато водата е неподвижна и светлината е правилна, се създава илюзия за пълен каменен кръг.

Легендата

Една от легендите за построяването на моста гласи, че понеже главният архитект искал да бъде сигурен, че мостът му ще бъде уникален по рода си, той сключил сделка с дявола. В замяна обаче дяволът поискал душата на първия преминал по моста човек.Някои казват, че архитектът надхитрил дявола, като пуснал по моста първо да мине едно куче. Други пък твърдят, че архитектът отговорно изпълнил сделката и сам прекосил за първи път моста.

Много хора до ден днешен вярват в тайнствените мистични сили на Ракоцбрюке и споделят, че е портал към друг свят и в него се оглежда дяволът, пише Life Globe.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама