Във Франция поискаха забрана за финансирането на хомеопатията

18:10, 01 апр 19 / Свят 25 326 Topnovini
1

Две френски академии излязоха с обща препоръка към правителството в своя позиция към доклад за ефектите от употребата на хомеопатия в страната. Според Националната фармацевтична академия и Националната медицинска академия на Франция, правителството трябва да спре изплащането на хомеопатични препарати от държавното здравно осигуряване. Към момента Франция финансира до 30% от стойността на предписаните хомеопатични препарати - общо 130 милиона евро на година.

Цялостен мета-анализ на проучвания върху ефективността на хомеопатичните средства, както и доклад на Консултативен научен съвет на европейските академии, на която и Българската академия на науките е член, ясно демонстрират, че хомеопатията не води до ефективно лечение и ефектите ѝ могат да бъдат сравнени, в най-добрия случай, с пласебо.

Въпреки това, в пълен контраст с научните данни, обществото продължава да вярва в ползите от хомеопатичните препарати. Според актуални социологически проучвания във Франция, близо 72% от анкетираните отговарят, че са убедени в ползотворните им свойства. Близо 43% от анкетираните лекари са предписвали хомеопатични средства, най-често по желание на пациентите си.

Затова, Националната фармацевтична академия и Националната медицинска академия на Франция призовават държавата да поеме своя дял от отговорността, като спре финансирането на хомеопатията и пренасочи целево средствата към не достатъчно финансираните лекарства с доказан ефект. В допълнение, двете академии призовават университетите да премахнат курсовете по хомеопатия от своите медицински факултети. Академиите припомнят предишни свои позиции със същите заключения по темата още от 1984 година насам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Кой кандидат за кмет е с по-големи шансове на изборите в София?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 132 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.