Манолова: Видите ли ме без работа - всичко в България е наред

09:00, 01 апр 19 / Общество 25 363 Topnovini
1

12 800 жалби са подадени към националния омбудсман през 2018 г. Нарастването на броя им е показател за нарастването на проблемите. Ако видите, че нямам работа, да знаете, че всичко в България е наред, коментира Мая Манолова пред БНТ.

"Най-често хората се оплакват от действия на монополни дружества - топлофикации, ВиК, мобилни оператори, колекторски фирми, банки. Следват ги социални проблеми - неизплатени заплати, забавени обезщетения, на трето място са проблеми, свързани със собствеността, териториални устройства, все повече стават т.нар. екологични жалби", обясни общественият защитник.

Омбудсманът: Увеличават се жалбите на гражданите срещу свръхзастрояване

През годината имаше сериозни победи, извоювани от гражданите и институциите на омбудсмана. Над 8 млн. лв бяха неплатените заплати, които бяха възстановени на ощетени от работодателите си служители, което показва, че 10 пъти е нараснала сумата, която хората са получили в случаите на нагли, некоректни работодатели, обясни омбудсманът.

По думите на Манолова, дружеството "Топлофикация" може да изглежда по съвършено друг начин - да уважава своите клиенти, да стимулира тези, които плащат редовно сметките си.

Кампанията „Великден за всеки – дари празник на баба и дядо“ стартира с ято бели гълъби

Манолова каза още, че в рамките на тази година, една от основните цели на омбудсмана ще бъде приемането на предложенията за промени в Гражданско-процесуалния кодекс, засягащи основно действията на мобилни оператори и други монополисти на пазара.

По думите на Манолова, предложенията са съдът да може да обявява служебно клаузи в договорите за нищожни и съответните суми да не бъдат събирани от потребителите.

"Внасям за четвърти път тези предложения, този път на моя страна е и Европейската комисия, която предупреди България, че ако не защити гражданите си срещу банките и монополите, ще има санкции", обясни още омбудсманът.

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани