Радан Кънев ще води листата на Демократична България (обновена)

14:07, 30 мар 19 / Политика 25 563 Topnovini
1

Водач на евролистата на "Демократична България" (ДСБ, "Зелените" и "Да, България") няма да бъде настоящият евродепутат Светослав Малинов, а бившият председател на ДСБ Радан Кънев.

Новината, която в ТОПНОВИНИ съобщихме първи беше потвърдена на пресконференцията на "Демократична България" днес от 14:00 часа. До началото на тази седмица Малинов беше сочен за сигурен водач на общата листа. Трите партии бяха стигнали до консенсус помежду си именно Малинов да е първи. 

Той обаче сам решил да се откаже, а причината е отсъствието му от пленарната зала в Страсбург при ключово гласуване, свързано с пакета "Мобилност". Самият той описа отсъствието си като своя грешка. ,,Тази моя грешка доведе до създаване на риск това да бъде един от мотивите, с които ние да бъдем дискредитирани. Нашите врагове биха използвали това, за да атакуват безукорната репутация на моите колеги".

Според източници от двете партии, промяната в челото на листата е била изискана от ДаБГ още в сряда след неявяването на Светослав Малинов на гладуването на плана Юнкер в Европарламента. Истинските мотиви обаче са били неговите по-консервативни разбирания и отказът му да обсъжда евентуално влизане в парламентарни групи, различни от тази на ЕНП.

Втори в листата ще бъде Стефан Тафров от Да, България, а трета е Албена Симеонов от ,,Зелените".

Пълната листа на Демократична България ще бъде обявена през следващите дни. В оставащите дни "Да, България" и ДСБ ще потърсят начини за допълнително отваряне към демократичната общност, допълни той.

Радан Кънев заяви, че не се е подготвял да участва в изборите за ЕП освен като защитник, но това според него не означава, че не е готов.

Кампанията, която се е разгърнала срещу Светослав Малинов, е показна за това какво да очакват членовете на обединението.

Кънев ще работи за обединение на демократите и силна алтернатива на ГЕРБ. За милиони български граждани е гавра с техния европейски избор, ако за образа на българите се съди по този на премиера Бойко Борисов, критикува Кънев.

,,Европа трябва да гарантира опазване на собствеността и свободата, като се пребори и с корупцията, която българската правосъдна система не може да пребори", убеден е водачът на синята листа.

Парите на европейските данъкоплатци да не отиват в корумпирани кръжоци около управляващите партии в Източна Европа, а в бизнеса, българското образование и българското земеделие. За това обеща да работи Радан Кънев. 

,,Готов съм за това България да бъде Европа", да живеем със съзнанието, че Европа не е там, където излитат два самолета до Брюксел, добави още демократът, според когото това е мечтата на българската десница.

Зелените ще участват със всички сили в кампанията на ДБ, каза Владимир Панев. Земеделието е основният сектор, който се нуждае от реформи в ЕС, смята той и изрази убеждението,че кандидатите на партията ще помогнат на Европа да развие потенциала си. Няма друга листа, която да участва в истинската промяна на Европа през следващите пет години, категоричен беше Панев.

По наши източници, ,,Зелените" са изгубили спор за името в съда и затова няма да участват в регистрацията, а само ще дадат хора за листата.

За Стефан Тафров това е важно решение да се включи в обединението в биографичен смисъл. ,,Посветил съм се да градят доверие към Нова демократична България и има резултати от тези усилия", отчита той. Тафров ще се бори да представлява интересите на демократичната общност в ЕП и обеща да бъде активен.

Третият представител в листата Албена Симеонова изрази задоволството си, че Европа поема ангажимент да финансира политиката в областта на земеделието и околната среда, тъй като тя е биофермер по професия. Важно е в Европа да има представител, който да застане зад българското и европейското село, акцентира Симеонова.

,,Европейските средства трябва да бъдат насочени според нея към малките и средните фермери. Да мислим глобално, но да действаме локално", призова Симеонова.

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Ключови думи
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Страхувате ли се от коронавируса?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

0 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.