Радан Кънев ще води листата на Демократична България (обновена)

14:07, 30 мар 19 / Политика 25 1620 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Водач на евролистата на "Демократична България" (ДСБ, "Зелените" и "Да, България") няма да бъде настоящият евродепутат Светослав Малинов, а бившият председател на ДСБ Радан Кънев.

Новината, която в ТОПНОВИНИ съобщихме първи беше потвърдена на пресконференцията на "Демократична България" днес от 14:00 часа. До началото на тази седмица Малинов беше сочен за сигурен водач на общата листа. Трите партии бяха стигнали до консенсус помежду си именно Малинов да е първи. 

Той обаче сам решил да се откаже, а причината е отсъствието му от пленарната зала в Страсбург при ключово гласуване, свързано с пакета "Мобилност". Самият той описа отсъствието си като своя грешка. ,,Тази моя грешка доведе до създаване на риск това да бъде един от мотивите, с които ние да бъдем дискредитирани. Нашите врагове биха използвали това, за да атакуват безукорната репутация на моите колеги".

Според източници от двете партии, промяната в челото на листата е била изискана от ДаБГ още в сряда след неявяването на Светослав Малинов на гладуването на плана Юнкер в Европарламента. Истинските мотиви обаче са били неговите по-консервативни разбирания и отказът му да обсъжда евентуално влизане в парламентарни групи, различни от тази на ЕНП.

Втори в листата ще бъде Стефан Тафров от Да, България, а трета е Албена Симеонов от ,,Зелените".

Пълната листа на Демократична България ще бъде обявена през следващите дни. В оставащите дни "Да, България" и ДСБ ще потърсят начини за допълнително отваряне към демократичната общност, допълни той.

Радан Кънев заяви, че не се е подготвял да участва в изборите за ЕП освен като защитник, но това според него не означава, че не е готов.

Кампанията, която се е разгърнала срещу Светослав Малинов, е показна за това какво да очакват членовете на обединението.

Кънев ще работи за обединение на демократите и силна алтернатива на ГЕРБ. За милиони български граждани е гавра с техния европейски избор, ако за образа на българите се съди по този на премиера Бойко Борисов, критикува Кънев.

,,Европа трябва да гарантира опазване на собствеността и свободата, като се пребори и с корупцията, която българската правосъдна система не може да пребори", убеден е водачът на синята листа.

Парите на европейските данъкоплатци да не отиват в корумпирани кръжоци около управляващите партии в Източна Европа, а в бизнеса, българското образование и българското земеделие. За това обеща да работи Радан Кънев. 

,,Готов съм за това България да бъде Европа", да живеем със съзнанието, че Европа не е там, където излитат два самолета до Брюксел, добави още демократът, според когото това е мечтата на българската десница.

Зелените ще участват със всички сили в кампанията на ДБ, каза Владимир Панев. Земеделието е основният сектор, който се нуждае от реформи в ЕС, смята той и изрази убеждението,че кандидатите на партията ще помогнат на Европа да развие потенциала си. Няма друга листа, която да участва в истинската промяна на Европа през следващите пет години, категоричен беше Панев.

По наши източници, ,,Зелените" са изгубили спор за името в съда и затова няма да участват в регистрацията, а само ще дадат хора за листата.

За Стефан Тафров това е важно решение да се включи в обединението в биографичен смисъл. ,,Посветил съм се да градят доверие към Нова демократична България и има резултати от тези усилия", отчита той. Тафров ще се бори да представлява интересите на демократичната общност в ЕП и обеща да бъде активен.

Третият представител в листата Албена Симеонова изрази задоволството си, че Европа поема ангажимент да финансира политиката в областта на земеделието и околната среда, тъй като тя е биофермер по професия. Важно е в Европа да има представител, който да застане зад българското и европейското село, акцентира Симеонова.

,,Европейските средства трябва да бъдат насочени според нея към малките и средните фермери. Да мислим глобално, но да действаме локално", призова Симеонова.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама