Турция не се извини на Борисов заради религиозния закон

09:30, 30 мар 19 / Политика 25 1823 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

След 5-часови разговори с турския вицепрезидент Фуат Октай, премиерът Бойко Борисов не получи поисканото публично извинение от Турция.

Премиерът беше видимо изнервен след неуспешната среща и нежеланието на турските власти да се извинят. „Те не осъзнават, че са ни засегнали. Смятат, че това, за което се говори в България, било извадено от контекста. Ако преценят, че Чавушоглу трябва да се извини, нека да го направи. Бях неотстъпчив за всякакви други варианти“, каза Борисов пред журналисти.

Повод за поисканото от премиера извинение станаха думите на турския външен министър Мевлют Чавушоглу, че Турция се е намесила и под нейния натиск България е променила Закона за вероизповеданията. Бойко Борисов определи казаното от външния министър като лош сигнал и проява на лошо възпитание.

Той отрече да е оказван какъвто и да е натиск за Закона за вероизповеданията и разсрочването на дълговете на Главното мюфтийство. „Направили сме го, защото считаме, че като държава сме длъжни да плащаме за всяко едно вероизповедание. Това и направихме“, каза премиерът.

Министър-председателят припомни, че са проведени публични срещи със синода, с мюфтийството и с другите вероизповедания.

Разочарован от безплодната среща, той изтъкна, че България държи на партньорството и взаимното уважение с Турция.

„Когато всички водят антитурска кампания, ние никога не си го позволяваме, въпреки че у нас това носи политически рейтинг. Не го правим в името на запазване на добросъседските отношения“, каза Борисов и отбеляза, че страната ни много пъти е подкрепяла Турция в европейските институции.

„Разбирам, че са в предизборна кампания, но и ние сме в такава. Разбирам, че в неделя имат избори, но не за сметка на България“, призова той.

Той опроверга думите на Чавушоглу, че предложените поправки в религиозния закон нарушават всички видове основни права и свободи на мюсюлманите у нас. „Българските мюсюлмани по никакъв начин не се нуждаят от защита, защото имат всички права и свободи“, категоричен бе Борисов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама