Деница Златева: Борисов да каже оказван ли е натиск за Закона за вероизповеданията

16:47, 29 мар 19 / Политика 25 358 Topnovini
Facebook

„За първи път толкова ясно и отчетливо се казва, че на Турция се е наложило да се намеси във вътрешните работи на суверенна държава и то по чувствителна тема каквато е Закона за вероизповеданията, финансирането на вероизповеданията”. Това заяви заместник-председателят на БСП Деница Златева пред Нова телевизия.

„Искам да припомня, че на едно от последните заседания на КСНС се постигна консенсус да не се допуска външно финансиране на вероизповеданията. В закона, който беше приет вчера, е гарантирано държавно финансиране на вероизповеданията, но в същото време вратичката за външно финансиране под формата на дарения не е затворена. Основният ни призив е към премиера Борисов да каже оказван ли е натиск, към кого е оказван натиск”, заяви Златева.

„Турция е наш съсед, България трябва да развива добросъседски отношения с всичките си съседи”, коментира още Златева.

Запитана каква трябва да е реакцията на България сега, Златева каза: „Изключително остра”.

„Първоначалният вариант на законопроекта, на който ние бяхме съвносители, беше да се отхвърли външното финансиране на всички вероизповедания. Около това имаше наистина консенсус. Затова призоваваме президентът да свика Консултативен съвет по национална сигурност и ако е необходимо да се обсъди този въпрос и до тогава да бъде наложено вето”, заяви още Златева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!