Одобриха отсрочка за новите касови бележки на бензиностанциите

13:00, 29 мар 19 25 1392 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Министерството на финансите одобри удължаването на срока за бензиностанциите, в които трябва да започнат издаването на новите касови бележки. В тях ще има подробна разбивка на цената на горивата и компонентите, от които тя е формирана. Новият срок е до края на септември, както предложиха от Националната агенция за приходите по настояване на бранша.

Краят на септември е и срокът за всички търговци, които използват сложен софтуер за управление на продажбите, да го свържат със системите на НАП, така че трансакциите да са видни от данъчните до пет минути след направата им.

НАП предлага удължаване на срока за смяна на софтуера в бензиностанциите

Досега срокът беше 1 април, но от бранша заявиха, че голяма част от бензиностанциите няма да успеят да подменят системите си в срок, което или ще ги принуди да работят извън закона, или да затворят.

Експерт: Има опасност от криза на пазара на горивата заради новите касови апарати

Срещу разбивката в касовата бележка – на отделни редове да има размера на данъка върху добавената стойност, акциза, продажната цена на горивото без акциз и без ДДС (нето стойност) и покупна цена на горивото без акциз и без ДДС (покупна стойност), се обявиха, освен бизнеса, и много експерти. Те определиха предложението на финансовия министър Владислав Горанов като имитация на дейност, а освен това представените данни няма да бъдат напълно коректни, тъй като тази разбивка няма да показва реалните разходи на бензиностанциите и хората отново ще са заблудени.

Седем месеца отсрочка за новите касови апарати

Комисията за защита на конкуренцията директно заяви, че това предложение ще увреди пазара и ще наруши конкуренцията на него. Вместо предложението да отпадне, се дава отсрочка от шест месеца на фирмите, за да приведат устройствата си към новите изисквания, които КЗК определя като вредни за конкуренцията на пазара.

Според НАП времето ще бъде достатъчно, така че да няма риск от временно затваряне на бензиностанции заради неспазване на изискванията. От НАП не коментираха съображенията на антимонополната комисия, че детайлната разбивка за цените в касовите бележки може да доведе до „по-лесна координация на ценовата политика”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама