Гешев: От „Кинтекс” допуснали оръжейни производители да направят милиони на техен гръб

17:16, 28 мар 19 / Крими 25 721 Topnovini
БГНЕС

Необяснимо и вредно за дружеството поведение на предишното ръководство е вкарало полиция и прокурори в държавния оръжеен търговец „Кинтекс”. Това стана ясно от брифинг на зам.-главния прокурор Иван Гешев след началото на акцията. Той обясни, че тя е резултат от проверка на Агенцията за държавната финансова инспекция.

Гешев обясни ситуацията в дружеството по следния начин: „Кинтекс”, като държавен производител некачествено изпълнява оръжейните доставки и външният потребител начислява неустойки. „Кинтекс” не предприема абсолютно нищо, за да възстанови тази щета като си потърси парите от съответния доставчик. Сигурен съм, че това е съвсем случайно…”.

По думите му резултатът е в полза на производителите, които могат да пласират некачествена продукция или да не спазват срокове. Става дума за три фирми, като Гешев отказа да ги назове.

Практиката е продължила 2 или 3 години, като утре ще се прецени дали ще има обвинени.

Спецакция и в захарния комбинат на Арабаджиев в Пловдив

По отношение на акцията в захарния комбинат в Пловдив Гешев потвърди, че има връзка с делото срещу сем. Арабаджиеви. За данъчни престъпления са обвинени директорът на предприятието и жена, свързана с други фирми на семейството.

Зам.-главният прокурор изрази увереност, че Арабаджиеви ще бъдат екстрадирани от Испания, но не се ангажира с конкретна дата. От Испания се очакват още веществени доказателства, сред които 50-60 000 евро („джобни пари”) и 26 телефона („там са били като телефонна централа”).

Останалата част от брифинга на Гешев се превърна в диспут между него и някои от присъстващите журналисти на тема „Сложните отношения между политиката и правораздаването”.

Зам.-главният прокурор сподели, че вече не се вълнува от екстрадирането на банкера Цветан Василев, защото разбрал, че юридическите възможности са изчерпани и са останали само политическите и финансовите.

„Част от политическата система, част от хората, които са извън парламента и нямат шанс скоро да влязат в него, се опитват да специализираните структури, които правят нещо, което никой не е правил до момента”, възнегодува Иван Гешев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!