Пием синтетичен алкохол, който не води до махмурлук

20:00, 28 мар 19 / Любопитно 25 476 Topnovini

Синтетичен алкохол, който замайва, но без неприятните странични ефекти, може да се появи на пазара до пет години благодарение на британски учени, съобщи вестник "Дейли мейл", цитиран от БТА.

Продуктът, наречен Алкарел, е в последна развойна фаза. Продажбата му обаче още не е регулирана. Това обикновено отнема три години, но екипът на проф. Дейвид Нът очаква процесът да продължи по-дълго.

Синтетичният алкохол е разработен така, че да е невъзможно пиещият го да изгуби контрол или да получи махмурлук. Той няма да е вреден за черния дроб - основна цел на създателите му.

"Очевидно трябва да премине през тестове, които да проверят дали молекулата е безопасна.  Трябва да докажем, че е различна от алкохола. Ще демонстрираме, че не предизвиква токсичност като него", каза ръководителят на екипа проф. Дейвид Нът.

Синтетичният алкохол ще действа 45 минути.

Проф. Нът е изследвал ефекта на алкохола върху мозъка. Той открил антидот на опияняването още като докторант през 1983 г., но до клинични изпитания не се стига, защото молекулата може да предизвика припадъци, взета от трезв човек.

"Ефектът на алкохола е сложен, но може да се насочиш към тези части от мозъка, към които искаш", каза проф. Нът.

Екипът планира да продаде Алкарел на производителите на алкохол, така че да могат да използват активната съставка в продукцията си. Така потребителите няма да сменят любимите си напитки. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!
Ключови думи