Курумбашев: Пакетът "Мобилност" няма да бъде гласуван, връща се в транспортната комисия

08:13, 27 мар 19 / Политика 25 482 Topnovini
БГНЕС

Днес няма да има вот по пакета „Мобилност“, връща се в транспортната комисия. Това обяви евродепутатът Петър Курумбашев пред БНР. По думите му днес дебат ще има, без обаче да е последван от гласуване.

„Вестта стана известна малко преди полунощ. Изведнъж цялата листа за гласуване изчезна от страницата на ЕП. Също така изчезна от дневния ред и трите досиета, които бяха за прочутия пакет за мобилност. Това е възможно, след като Антонио Таяни е взел своето решение по чл. 175 от правилника на парламента – че председателят на парламента има право, когато има постъпили над 50 изменения, след консултации с председателя на водещата комисия, в случая транспортната, да върне за ново разглеждане досиетата във водещата комисия. Сега очевидно има повече от 50 изменения. Нашите екипи с колегите от други държави се оказа, че сме подготвили над 1600 изменения, които успяхме да внесем до петък. Той се е възползвал от това свое право да ги прати обратно за разглеждане в транспортната комисия“, обясни Курумбашев.

Снощи българските евродепутати, без Николай Бареков, са изпратили писмо до председателя на ЕП Антонио Таяни, в което се подчертава, че се правят редица процедурни нарушения, посочи Курумбашев. Той уточни, че текстовете не са били предоставени на всички езици, а освен това всичките 1600 изменения са били събрани в 5 блока за гласуване. Евродепутатът посочи, че днес е трябвало да направят и второ гласуване преди началото на дебатите /искане по недопустимост/. Според него Таяни ще бъде атакуван заради решението си.

Курумбашев посочи, че теоретично е възможно да се направи пореден опит за вкарване на пакета за гласуване на последната сесия на ЕП в Страсбург. Според него обаче това няма да стане. Пакетът не може да се приеме в рамките на мандата на този парламент, прогнозира той.

Засега не спираме нашия митинг-протест в София, въпреки информациите, че днес в ЕП може и да не се гласува пакета „Мобилност“, заяви Красимир Лалов от Сдружението на българските превозвачи. Той обаче подчерта, че предстои да обсъдят това развитие на нещата.

„В 12 часа запазваме нашата среща на Храм-паметника „Александър Невски“, каза Лалов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!