Стотици превозвачи излизат на протест срещу пакета "Мобилност"

06:30, 27 мар 19 / Политика 25 480 Topnovini
Twitter

Български, румънски и полски превозвачи излизат на протест в Страсбург. Причината е опитът пакетът „Макрон” да бъде гласуван в Европарламента преди европейските избори.

По същото време евродепутатите ще гласуват дали изобщо да се разглежда пакет "Мобилност". Председателят на ЕП Антонио Таяни коментира, че има правна неяснота, след като 2/3 от текстовете са отхвърлени от транспортната комисия. Ето защо пленарната зала ще гласува, че вкараният текст не е приемлив, след като не е одобрен от нея.

Ако днес вкарването на точката бъде отхвърлено, до края на мандата на Европейския парламент остава само една, последна сесия - в средата на април.

Българските превозвачи са наели един самолет за 110 човека, които ще участват в протеста. Допълнително три самолета ще пристигнат от северната ни съседка. Наши сънародници, които живеят в близост до Страсбург, също ще се включат в протеста.

Представители на 12 000 родни транспортни фирми с международен лиценз ще се съберат по обед пред храм-паметника "Св. Александър Невски" в столицата и ще се отправят към сградата на Европейската комисия у нас на улица "Раковски".

Пакетът „Мобилност” има вече над 2000 поправки. Предложението за гласуването му в сряда беше прието с 156 срещу 154 гласа при трима отсъстващи от зала български евродепутати - Неджми Али, Светослав Малинов и Николай Бареков.

Задължението за връщане на автомобила "у дома" поне веднъж на четири седмици е основният проблем за родните превозвачи. Причините са географски, финансови и екологични, обясниха от Съюза на международните превозвачи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!