Бактериите могат да преминават хиляди километри във въздуха

16:40, 26 мар 19 / Любопитно 25 321 Topnovini
Източник: pixabay

Бактериите могат да преминават хиляди километри във въздуха без приемник.

"Изследването ни показва, че трябва да има глобален механизъм, който осигурява обмена на бактерии между отдалечени места" - каза Константин Северинов, професор по молекулярна биология и биохимия в университета Рътгърс. - Тъй като бактериите, които изследвахме, живеят в много гореща вода - около 70 градуса Целзий, в отдалечени места, не е логично да предположим, че там са ги транспортирали животни, птици или хора".

Северинов и колегите му мислят, че атмосферните течения са причината еднакви бактерии да има в далечни и откъснати части на света.

За да разберат по-добре връзката между отдалечените общности бактерии, учените са изследвани генетичните подписи, оставени от взаимодействия между бактерии и вируси.

Бактериофагите - вируси, които заразяват бактерии - са навсякъде. Те са най-многобройната форма на живот на планетата и имат значимо и измеримо влияние върху микробните общности. Когато бактериите се заразят с вируси, "молекулярните спомени" се съхраняват в секции бактериална ДНК. Оцелелите бактериални клетки предават части от вирусната ДНК - спомените, на следващото поколение.

За изследването си учените са събрали бактерии Термус термофилус от горещи извори по цял свят - Чили, Италия, Русия. Преди анализите те предполагали, че "молекулярните спомени" на бактериите от противоположни части на света ще са различни и те ще имат уникална еволюционна история.

Резултатите им обаче показали много "общи спомени" - идентични парченца вирусна ДНК, съхранена в същия ред в ДНК на бактериите от далечни извори.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!