Самотните птици стареят по-бързо и умират в по-млада възраст

18:20, 25 мар 19 / Любопитно 25 1098 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Учени от университета в Шефилд, Англия, заключиха, че самките сред птиците стареят по-бавно и са с по-голяма продължителност на живота, ако други самки помагат в отглеждането на потомството им, съобщи БТА.

Това може да обясни защо различни видове животни, които живеят организирани в социални групи, имат голяма продължителност на живота.

Била изследвана взаимовръзката между стареенето и свързаните с отглеждането на потомство характерни особености у птиците от вида Acrocephalus sechellensis.

Специалистите анализирали събрани за 15 години данни за видове репродуктивно поведение на тези птици, които се срещат на Сейшелските острови.

Освен това било установено каква е дължината на теломерите - хромозомните краища, които защитават генетичния материал от неизбежното му увреждане при клетъчно делене, у птиците. Подкъсяването на теломерите е свързано с ускорено стареене.

Учените констатирали, че за старите самки е изгодно да имат помощнички, които хранят пиленцата им и мътят яйцата им, защото в този случай теломерите им се подкъсяват по-бавно. Самотните птици стареели по-бързо и умирали в по-млада възраст.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама