Караниколов: Разбивката за цената на бензина може да e онлайн

11:00, 23 мар 19 / Икономика 25 815 Topnovini
кадър: БНТ

Държавата е склонна на нов компромис на пазара на горива. Това стана ясно от думите на икономическия министър Емил Караниколов, който беше гост в ефира на БНТ. Според Караниколов, разбивката как точно се формира цената на бензин и дизел може до бъде само електронна, а не на всяка касова бележка както предвиждаше наредба на Министерството на финансите.

Само седмица след като Националната агенция за приходите предложи на Министерството на финансите да отложи с шест месеца въвеждането на новата наредба за касовите апарати за бензиностанциите, в нея се готвят нови промени.

Срещу изписването на цената на горивото и отделно на данъците в касовата бележка, до момента възразяват не само бензиностанциите, но и Комисията за защита на конкуренцията, която намеква, че това може да се окаже в противоречие с пазарните правила. Крайното решение ще бъде на Министерството на финансите. 

Караниколов обаче коментира и споровете между така наречените малки търговци на горива и големите вериги.
Емил Караниколов: Няма големи и малки в този бизнес, дайте да си го кажем, дори малките вече създадоха голяма асоциация, тук бизнесът трябва да намери решението, държавата ще бъде медиатор.

Министърът призна и че нито България, нито фирмите у нас могат да влияят на цените на горивата. По думите му, ако през лятото бензинът поскъпне, това ще е заради международните тенденции. А иначе Караниколов отрече възможността за нова икономическа криза, но призна, че има известно забавяне на растежа. 

Иначе икономиката на България върви, износът само към началото на този месец имаме ръст от над 3% на износа. България вече е ориентирана не към износ на ресурси, а на стоки с добавена стойност, някои от тях с висока добавена стойност.

Министърът също така призова и за съвместна работа с новосъздадения Стратегически съвет към президента, откъдето включително и той ще очаква добри идеи. До няколко години Караниколов очаква у нас да влезе нов производител на автомобили, като в момента у нас различни части за коли произвеждат вече 220 фирми. 

Караниколов коментира и скандала с апартаментите на властта от последните няколко дни.
Емил Караниколов: В крайна сметка, вие ако имате апартамент и аз съм ви много добър приятел, и решите да ми направите и подарък - какво трябва да изповядаме - данъчната оценка. По закон ние не трябва да падаме под данъчната оценка.
Все пак министърът изтъкна, че последна дума ще имат разследващите органи, които вече започнаха проверка.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!
Ключови думи