Румен Радев настоя за гаранции от ЦИК за честни избори

11:35, 22 мар 19 / Политика 25 530 Topnovini
БГНЕС

Президентът поиска гаранции от новия състав на ЦИК, че изборите ще бъдат честни и прозрачни. Той очаква да има експериментално въвеждане на електронно гласуване.

Държавният глава настоя да има яснота как ще бъдат определени секциите, в които ще има машинно гласуване и как ще бъдат защитени машините.

Предстои да се провери обществената поръчка за машинното гласуване и схемата на разпределение на машините в изборните секции. Според държавния глава и председателят на ЦИК е голям проблемът с броя на недействителните гласове.

„Всички знаем, че провеждането на свободни честни и прозрачни избори са най-голямото завоевание на демокрацията и трябва да се отстоява със всеки избор. Знаем много добре, че времето ви до изборите за Европейски парламент е изключително ограничено, но в тази връзка съм поканил и Ивилина Алексиева, за да има приемственост”, отбеляза Радев и благодари на бившия председател на ЦИК за свършената работа.

Той посочи, че иска да да сподели виждания за приоритетите и да чуе виждания на новата ЦИК за намаляване на недействителните бюлетини, които са проблем.

Президентът поиска да се намалят възможностите за манипулиране на резултатите и машинното гласуване да бъде въведено в обема от 3000 машини.

„Трябва да чуем критериите как тези машини ще се разпределят в секциите и да не се допусне компрометиране на машинния вот”, обяви държавния глава.

Той призова да се разработи за експериментално въвеждане на електронно гласуване, защото го чакат го милиони българи у нас и в чужбина.

Стефка Стоева, председател на ЦИК, обясни, че днес предстои първото заседание на комисията, на което ще се приеме хронограмата за изборите.

Ще работим върху критериите за разпределението на 3000 машини, уточни Стефка Стоева. Тя също посочи, че недействителните бюлетини са голям проблем, но след изборите ще се направи анализ дали машинното гласуване ще намали техния брой.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!