ЦИК за мандата си: Справихме се добре

15:53, 19 мар 19 / Политика 25 944 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

ЦИК е организирала 5 национални избора, 2 национални референдума, 119 частични и местни избори, подпомогнала е организирането и произвеждането на 14 местни референдума, отчете председателят на комисията Ивилина Алексиева в края на петгодишния мандат на ЦИК.

Оценката и бе лаконична: "Справихме се добре".

За всички видове избори ЦИК е извършила общо 126 регистрации на партии и 30 на коалиции, като за изборите за членове за европейски парламент от България и за изборите за президент и вицепрезидент комисията е извършила 17 регистрации на инициативни комитети.

Отчетени бяха още регистрациите на организации и наблюдатели на изборите в страната и извън нея, на застъпниците на социологическите агенции, извършени от ЦИК.

За периода 2014 - 2019 г. за провеждането на изборите в страната са работили 333 097 души, разгледани и решени са били 2575 жалби, разкрити са 61 664 изборни секции, а отпечатаните бюлетини са 78 милиона, посочва БТА. Общо гласувалите във всички избори са 22 982 916 българи.

"Новият състав на ЦИК ще има една добра основа. Книжата и принципните решения са подготвени," посочи Ивилина Алексиева.

Според нея основно предизвикателство пред новия състав ще бъде организирането на машинното гласуване и киберсигурността.

Обществената поръчка за машините е готова и след 1-2 заседания на ЦИК ще може да бъде обявена, каза Алексиева в отговор на въпрос. Убедена съм, че има много добра приемственост.

Част от настоящия състав на ЦИК, подобно на ситуацията през предходния мандат, ще продължи за работи и в новия. Решението е на партийните централи, издигнали своите кандидати.

Нов ще бъде председателят на ЦИК. Очаква се бившият конституционен съдия Стефка Стоева да смени на поста Ивилина Алексиева.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама