СЗО: Редактирането на гени с репродуктивни цели е безотговорно

19:30, 20 мар 19 / Любопитно 25 1143 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Експертна група, свикана от Световната здравна организация (СЗО), излезе със становището, че е "безотговорно" учени да прибягват до редактиране на гени с репродуктивни цели, и призова за незабавно създаване на база данни за по-голяма прозрачност на изследванията в областта, съобщават Ройтерс и Асошиейтед прес.

След двудневна среща в Женева експертната група, свикана през декември миналата година, след като китайски учен оповести, че е редактирал гените на бебета близначки, съобщи, че е договорила рамка за определяне на бъдещи стандарти.

Препоръката на групата е за по-голяма прозрачност да бъде създаден централен регистър на всички изследвания, свързани с редактиране на гени. Призивът ѝ към СЗО е създаването му да започне "незабавно".

"Комисията ще разработи средства и ще предложи насоки за всички, работещи с тази нова технология, за да се подсигурят максимални ползи и минимален риск за човешкото здраве", се посочва в направеното изявление.

Миналата година китайски учен оповести, че е редактирал гените на бебета близначки. Новината за раждането им предизвика глобално неодобрение, повдигайки отново етичния въпрос за създаването на т.нар. "дизайнерски бебета" с желани генетични характеристики.

Водещи учени и експерти по етика от седем страни призоваха миналата седмица за глобален мораториум върху генното редактиране на човешки яйцеклетки, сперматозоиди или ембриони, което може да доведе до появата на подобни бебета.
 
В изявлението на експертната комисия се посочва още, че всяка дейност, свързана с редактиране на човешки гени, трябва да се извършва единствено с изследователска цел. Експертите определят прилагането на технологията с каквито и да е други цели като "безотговорно".

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама