Владо Донков пое на най-дългата самостоятелна българска полярна експедиция

11:20, 20 мар 19 / Любопитно 25 501 Topnovini
facebook

Екстремният фотограф потегли във вторник (19 март), от географската ширина на Северния полярен кръг в Лапландия. По 800-километровото трасе до Нордкап (най-северната точка на Европа) Донков ще премине със ски, теглейки шейна с целия си багаж - 85 килограма екипировка, снимачна техника и храна.

Маршрутът преминава през диви планински райони на три държави - Швеция, Финландия и Норвегия.

Експедицията стартира близо до селището Яквик (Jakvikk) в Швеция при ясно, слънчево време и -10°C. Въпреки сравнително високите температури, фотографът сподели, че придвижването му става трудно заради обилните снеговалежи в предходните дни, предаде БНР.

От стартовата си точка Донков се насочва на север, за да премине през поредица от планински върхове, замръзнали езера и безбрежна тундра. Първите 150 км са по известната в Швеция „Пътека на кралската шейна”. Тя е добре маркирана и в този неин участък има четири стопанисвани хижи.

В останалите над 650 километра по пътя Владо ще премине само край още една хижа и две малки населени места. Очаква се прекосяването на Арктика да отнеме около месец, през който Донков ще бъде изложен на температури между -15 и -40 градуса, силни ветрове и снеговалежи.

По време на своето дълго солово пътуване фотографът ще прави снимки и кратки видео клипове, които ще споделя в социалните мрежи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!