Интегрален тест вместо изпити за назубрени уроци?

16:30, 19 мар 19 25 1314 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Да бъде обсъдена идеята за въвеждане на интегрален тест вместо изпити за назубрени уроци, се ангажира председателят на Комисията по образованието и науката Милена Дамянова на срещи с учители от Силистра. Това съобщи пресцентърът на Народното събрание.

На разговорите с педагози от Дулово е било предложено да има интегрален тест на принципа на SAT или TOEFL, вместо изпити по предмети за учениците от десети клас при завършване на образователния етап. В срещата е участвал и министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

На срещите педагозите са изразили одобрението си за промяната на изпита по български език и литература, чиито две части бяха обединени в една, така както изисква Законът за предучилищното и училищното образование. "Колегите дадоха своите предложения за евентуално бъдещо въвеждане на подобен интегрален тест, като някои от тях подчертаха, че той не е непознат за системата", е подчертала Милена Дамянова. Тя е посочила, че идеята на подобен тест е да провери уменията на учениците като цяло, а не дали знаят уроците по отделните предмети наизуст. По темата предстои обаче широка дискусия, е добавила Дамянова.

В рамките на визитата си в област Силистра Милена Дамянова е гостувала и на детската градина "Иглика", където е разгледала новата сензорна зала и е разговаряла с екипа за подкрепа за личностно развитие. Екипът, който се грижи за децата, е изразил подкрепата си за идеята на закона - ресурсните учители да бъдат постоянно в детските градини и училищата. Една от първите детски градини в страната, приложила новия закон, е също детска градина от Силистра - "Нарцис".

Милена Дамянова е разговаряла с училищния съвет на Езиковата гимназия в Силистра, чиято възпитаничка е тя. Обсъдена е била и новата инициатива на Комисията по образованието и науката - Клуб "Дебати", като учениците вече са предложили теми, които да бъдат разгледани на първото заседание.

Над 2 млн. лева е инвестицията по ОП "Наука и образование за интелигентен растеж" в област Силистра. Това са пари за кариерното ориентиране на учителите, за студентски практики, стипендии, за ученически практики, за подкрепяща среда, е подчертала Милена Дамянова. Още 9 526 305 лева са предвидени по ОП "Развитие на човешките ресурси", където са средствата за развитие на ИКТ-програмите, за практики на ученици и студенти, за кариерно ориентиране, за занимания по интереси, е посочила тя. От тези средства 4,5 млн. лева са само за подобряване на качеството на образователната среда, 426 113 са за квалификация на преподавателите, е допълнила председателят на Комисията по образованието и науката.

На срещите с преподавателите от района Милена Дамянова е изслушала предложенията за по-добра работа в училищата и детските градини, както и за предизвикателствата пред учителите. Пари по европейските и националните програми има достатъчно и е необходимо единствено професионална работа за тяхното изпълнение е било отбелязано на разговорите. Министър Красимир Вълчев е подчертал, че приоритети в работата на МОН са подобряването на материалната база и модернизирането на процеса на обучение.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама