ВМРО: Пенсиите да се изчисляват по старата формула

13:45, 19 мар 19 / Политика 25 1008 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Преди да бъде предложен новият начин на формиране на пенсиите не е имало обществено обсъждане, формулата не е обяснена на хората и на законодателния орган, в лицето на НС, и не е направена оценка на въздействието. Три стъпки, които допринесоха за нормотворческия хаос, който само през 2019 г. може да ощети десетки хиляди българи, които предстои да се пенсионират. И това е проблем, който ще се мултиплицира всяка следваща година.

Това са данните от  предварителния анализ на Националния осигурителен институт. Причината за по-ниските пенсии на част от възрастните е отпадането на трите най-добри години от 1997 до 1999 г. От тази година в пенсионната формула се взема предвид осигурителният доход на кандидата за пенсия, натрупан след 1 януари 2000 г. без да се включват трите най-добри години от времето преди това. Анализът сочи, че парите ще паднат с до 8% заради изчислен по-нисък индивидуален коефициент.

''Ние, Патриотите от ВМРО, сме категорични, че доброто намерение да се прекратят измамите с осигурителния стаж не може да се реализира, ако има ощетен дори един български гражданин. Припомняме, че именно благодарение на нас от началото на мандата два пъти бяха вдигнати пенсиите. Благодарение на нас в управленската програма е заложено и намерението минималната пенсия да се доближи до прага на бедност, с което да бъдат гарантирани достойни старини на нашите майки и бащи. Ние настояхме и работихме активно по Националната стратегия за възрастните хора. Имаме и готовност за закон със специален фокус към правата и мястото на тези наши сънародници в обществения живот на страната.

Ето защо оценяваме, че приетата нова формула не е редно да бъде прилагана, докато не бъдат направени основните стъпки, които изброихме по-горе – оценка на влиянието, обществено обсъждане и точна и ясна методология, която да не ощетява дори и един човек.''

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама