Стопаните от Болярово се съмняват да е имало чума по овцете

10:40, 18 мар 19 25 1706 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Елховският районен съд отмени глобата от 1900 лв. за стопаните от Болярово, които не позволиха на ветеринари да влязат във фермата им. Санкцията бе наложена от БАБХ-Ямбол. Стадото не бе унищожено и вече наброява около 280 глави, а стопаните се съмняват въобще да е имало чума по овцета.

В началото на лятото обявиха Болярово за огнище на чума и трябваше да евтаназират животните, но фермерите осуетиха влизането на ветеринарите.

Стопаните казаха, че ще си търсят правата в съда и ще искат да им се изплати субсидията за 2018 г. Засега стадото е затворено и не могат да се продават продукти и месо от овцете, предаде Нова телевизия.

Собственичката на животните Ани Петрова заяви, че живеят на пенсията на един от членовете на семейството и на дарения от хората. Според нея всички институции са против тях. Тя заяви и че от Агенцията по храните не са дошли да вземат втори проби, а стадото се плоди.

От областната агенция по храните коментираха, че овцете са изградили имунитет към чумата, но това не означава, че не са били болни, затова стадото е заличено като обект и ще остане затворено.

Казусът между стопани и агенцията ще бъде решен на 2 април в съда в Сливен.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама