Искат втори кръвни проби от стадото в Болярово заради чумата

13:45, 14 ное 18 25 1411 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Да се вземат втори кръвни проби от стадото в Болярово, за да се докаже или отхвърли наличието на заболяването чума по дребните преживни животни, поискаха адвокатите на собствениците на фермата. В Административния съд в Ямбол днес беше разгледана жалбата срещу заличаването на обекта, предаде БНР.

Пробите, взети от животните, да бъдат изпратени в акредитирана лаборатория извън страната, поиска адвокат Владимир Шейтанов. "Трябва да има сигурност, гаранции, че пробити ще бъдат взети по съответния надлежен начин и ще бъдат по съответния надлежен начин транспортирани до тези лаборатории", каза той.

Според защитата, издадената заповед от шефа на Агенцията по безопасност на храните Дамян Илиев за евтаназиране на животните, както и всички следващи документи, включително и заповедта за заличаване на обекта, са нищожни, заяви адвокат Чакърова.

"Когато има особено опасни заразни болести, преди това трябва да се свика щаба, трябва да излезе министърът съвместно с министъра на вътрешните работи с такава заповед", заяви Илиев.

Според адвоката на Агенцията по безопасност на храните, заповедта на шефа на Областната агенцията в Ямбол д-р Николай Георгиев за заличаване на фермата в Болярово е законосъобразна и приложима и към момента.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама