Решено е! Избраха Елена Йончева за водач на листата на БСП на евровота

16:25, 17 мар 19 / Политика 25 1527 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

След четири часа дебати и тайно гласуване Националният съвет на БСП избра журналиста и депутат Елена Йончева за водач на листата с кандидати за евродепутати за изборите през май. По неофициална информация за Йончева са гласували 95 от участниците в закрития пленум, а за другия претендент Сергей Станишев - 75.

БСП на кръстопът, Станишев срещу Йончева

Засега не е известно на кое място в листата ще бъде президентът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев, който също имаше много номинации от местните структури на БСП. Според партийци лидерът на БСП Корнелия Нинова е обявила пред участниците в закрития пленум, че не е задължително Станишев да е евродепутат, тъй като други председатели на европейската формация не са били.

снимка:БГНЕС

Преди това Станишев е поискал днес да бъде определено първото и второто място в листата и е обявил, че БСП трябва да е единна след това заседание, за да може да спечели изборите, както и че трябва да може да разчита на подкрепата на ПЕС на европейско ниво. Подкрепила го и Йончева, но Нинова и ръководството били против днес да се взема решение за мястото след водача в листата. Лидерът на ПЕС обявил, че Нинова умишлено търси разделение в партията. Едно от условията на БСП за кандидати за евродепутати бе да защитават позиция против Истанбулската конвенция, което според социалистите е опит за отстраняването на Станишев, който защитава ратификацията й на европейско ниво.

Станишев: Не ми е на всяка цена да съм водач на листата на БСП

Окончателната подредба на листата трябва да е готова на 6 април. На челни места се очаква да бъдат Деница Златева, Петър Курумбашев, Момчил Неков, проф. Иво Христов и Румен Гечев. В листата ще участват и депутатите Петър Витанов и Димитър Данчев.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама