Ройтерс: Етиопският Боинг е набирал скорост твърде бързо

15:10, 17 мар 19 / Свят 25 1021 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Пилотът на разбилия се в Етиопия самолет "Боинг 737 MAX 8" на "Етиопските авиолинии" е поискал разрешение да набере височина, преди самолетът да изчезне от радара. Това съобщи агенция Reuters, като се позовава на източник, запознат със записите на разговорите между авиодиспечерите и екипажа предава "Фокус".

„Боинг“ отлага дебюта на новия си модел 777 Х

Според информацията, след излитане, самолетът е набрал нетипично висока скорост. Скоро след това пилотът информира диспечера за проблемите и е поискал разрешение да се изкачи на височина 14 хил. фута (4 200 метра) над морското равнище, което е около 6,5 хиляди фута (2 000 метра) над летище Адис Абеба. След това пилотът е поискал спешно разрешение да се върне обратно. На височина от 10,8 хиляди фута (3 200 метра) над морското равнище, самолетът е изчезнал от радара.

Китай спря полетите с Боинг 737 МАКС

"Той (пилотът) е казал, че има проблеми с контрола на самолета. Ето защо искаше да набере надморска височина", казва източник. Reuters уточнява, че според експерти пилотите обикновено правят такива искания, когато имат проблеми близо до земята и искат да си осигурят място за маневриране и избягват да летят над терени с труден релеф. Отбелязва се, че около Адис Абеба теренът е хълмист, а на север е планинската верига Ентото.

Осем държави забраниха кацането и излитането на Боинг 737 Мах

Източници на вестник The New York Times запознати със записа от разговорите между диспечерите и екипажа, информираха по-рано, че командирът на самолета е поискал разрешение да се върне само три минути след заминаването, тъй като самолетът набирал скорост твърде бързо.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама