Осем държави забраниха кацането и излитането на Боинг 737 Мах

13:00, 12 мар 19 / Свят 25 1036 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Австралия стана поредната страна, която забрани Боинг 737 Мах 8, след смъртоносната катастрофа на Етиопските авиолинии този уикенд, съобщи БГНЕС.

„Това е временна забрана докато чакаме за повече информация, за да преразгледаме рисковете за безопасността ако Боинг 737 Мах 8 продължи да лети от и към Австралия”, заяви Шейн Кармоди, изпълнителен директор на Австралийската службата за безопасността на цивилната авиация. От службата казват още, че много съжаляват за неудобството за някои от пътниците, но вярват, че най-важно е безопасността винаги да е на първо място.

"Фиджи Еърлайнс" ще е единствената авиокомпания, която ще бъд засегната от забраната.

По-рано Етиопия, Китай, Каймановите острови, Монголия и Република Южна Африка, Сингапур и Аржентина забраниха на самолети от този модел да излитат или кацат.

Федералната служба по авиацията на САЩ обяви, че ще се намеси "веднага" ако има притеснения за сигурността на полетите с този самолет.

В Русия, Турция, САЩ, Италия, Норвегия, Исландия и други държави, различни авиопревозвачи казаха, че държат връзка с производителя на самолета Боинг, но засега машините 737 MAX 8, които те оперират, ще продължат да летят.

Притесненията са, че модерният самолет може да има конструктивен дефект.

След като през есента такъв модел падна малко след излитане в Индонезия, същото се случи в неделя в Етипоия. При двата тежки инцидента загинаха общо 346 души. Около 370 самолета от този популярен модел са в употреба от 47 компании в момента. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама