Славчо Велков: Терористът се е вдъхновил от историята ни и е дошъл в България, за да се надъха

10:20, 17 мар 19 / Общество 25 709 Шрифт:
Topnovini

Стрелецът от Нова Зеландия Брендън Тарант е бил любознателен човек, защото един неграмотен не пише 73 страници манифест, в който да обяснява мотивите, които са го подтикнали към такова действие. Такъв профил на терориста направи в предаването „Тази неделя” експертът по сигурността Славчо Велков.

По думите му той се е информирал за историята ни от книгата на Жорж Кастелан „История на Балканите XIV-XX”. Акцентът в нея е върху действията на Османската империя срещу страните, които е завладяла, и впоследствие нейната религиозна и административна политика, поясни той.

„Мога да дам три адреса на книжарници в Крайстчърч, където тази книга се продава, преведена на английски”, каза Славчо Велков.

Терористът от Нова Зеландия е нощувал в Плевен

Той предположи, че Тарант е дошъл в България, знаейки историята ни и вдъхновен от това, което се е случило. От противодействието по време на робството и след това водените войни за национално освобождение.

„Дошъл е да провери всичко това и да се надъха. Доказателство за това са местата, които е посетил, и които са наситени с български военни паметници”, коментира още експертът.

Стрелецът от Нова Зеландия е бил у нас миналата година

Славчо Велков обясни, че терористите, които са вълци единаци и не принадлежат към терористични организации, са изключително трудни за установяване, тъй като не комуникират с никого и сами готвят актовете си, както и набавят средствата за поразяване.

„Видно от надписите върху оръжието му е, че са правени от човек, който неумело борави с кирилица. Повечето от тях стоят и в момента на български военни паметници, които са над 1900 в 1200 населени места само в България. На стотица паметници има такива надписи, каквито виждаме по оръжието”, коментира Славчо Велков.

„Ако по време на посещението му се пазят записи от камери на обществени места, съм почти сигурен, че ще го видим с фотоапарат или телефон около паметниците”, допълни той.

По думите му Тарант подражава и се учи от хора като Андеш Брайвик, Мохамед Мерах, братята Куаши и братята Царнаеви. Според Велков той е действал по-скоро сам под влиянието на исторически и реални събития в Европа.

Български и сръбски надписи върху оръжията на австралийския терорист

„Той иска да придаде показен характер, не е камикадзе като някои други. Дори снима всичко на живо и го предава в социалните мрежи. Бяга, но знае, че ще остане жив. Сега той ще бъде най-известният човек в Нова Зеландия”, коментира експертът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.